sex hikaye

Budapesten ülésezik az Eurimages

Mától nálunk tanácskozik az Európa Tanács filmalapja

2014. március 10. - filmhu
Budapesten ülésezik az Eurimages

A nőknek a filmiparban betöltött helyzetével foglalkozik az Eurimages négynapos plenáris ülése. A budapesti tanácskozáson 35 koprodukciós pályázatról és számos forgalmazási pályázatról döntenek.

 Budapesten tartja soron következő, 134. plenáris ülését az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja március 10-14. között. A 36 tagországot számláló páneurópai szervezet 1989-es alapítása óta 1560 európai koprodukciós film gyártását támogatta 474 millió euró értékben, köztük Mundruczó Kornél jelenleg utómunkában lévő Fehér Isten címmel készülő filmjét, Szász János A nagy füzet, Fliegauf Bence Csak a szél, Szabó István Az ajtó, Tarr Béla A torinói ló, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című többségi magyar részvételű koprodukciók gyártását, számos kisebbségi magyar részvétellel készült mozifilmet és magyar filmforgalmazókat is. A szervezet éves támogatási kerete 25 millió euró, mely filmgyártási, filmforgalmazási és promóciós tevékenységre fordítható.

Magyarországot az Eurimages szervezetében 2010 óta Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap Nemzetközi Igazgatóságának vezetője képviseli, akit tavaly az Igazgató Tanácsba is beválasztottak. A budapesti ülésen 35 koprodukciós pályázatról és számos forgalmazási pályázatról fog döntés születni.

Az aktuális pályázatok megvitatásán túl a budapesti ülésen sor kerül a nem-európai országokkal való együttműködés lehetőségeinek vizsgálatára, valamint a nők filmiparbeli részvételének elemzésére. Az Eurimages 2013-ban az elsők között szállt síkra a nők filmiparbeli reprezentációjának vizsgálatáért, és felmérést készít a filmgyártás öt fő területén - producer, rendező, forgatókönyvíró, vágó, operatőr – a nők részvételéről. Az ülésen Sanja Ravlic, az Eurimages „Gender Equality” munkacsoportjának elnöke bemutatja az EFRAN (European Film Agencies Research Network) esélyegyenlőségi tanulmányait, majd Gerencsér Anita, az EWA (Európai Női Audiovizuális Network) magyar nagykövete prezentálja a network szervezet munkáját, továbbá Enyedi Ildikó filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára részvételével szakmai beszélgetés lesz a nők helyzetéről a magyar filmiparban és a filmes oktatásban.

(Forrás: Magyar Filmunió)






nka emblema 2012