sex hikaye

Bukarestben díszvendég a magyar animáció

Öt magyar alkotás a kolozsvári filmvígjáték fesztiválon

2010. október 7. - filmhu
Bukarestben díszvendég a magyar animáció

Magyarország a díszvendége a bukaresti nemzetközi animációs filmfesztiválnak - tudatta a Magyar Filmunió. A magyar animáció gyöngyszemeit felvonultató nagy ívű válogatásban félszáz alkotás látható holnaptól. A kolozsvári filmvígjáték fesztiválra öt magyar rendező munkája érkezik.

 

„Közép-Európa egyik legfontosabb animációs nemzeteként” Magyarország a díszvendége a holnap kezdődő bukaresti nemzetközi animációs filmfesztiválnak, az Anim’est-nek. A válogatásban félszáz magyar animációt tűznek műsorra.

A román főváros közönségének alkalma nyílik, hogy felfedezze az elmúlt öt évtizedben Magyarországon készült animációk gyöngyszemeit. Macskássy Gyula, Reisenbüchler Sándor és Richly Zsolt 60-as években készült világhírű alkotásaitól kezdve Rofusz Ferenc Oscar-díjas A légy (1980) és Szilágyi Varga Zoltán berlini versenyfilmként bemutatkozott Jegyzőkönyv (2006) című művén át Bertóti Attila és Cakó Ferenc legutóbbi rövidfilmjéig tartó mozgalmas időszakot öleli fel a nagy ívű válogatás.


Nézz bele a Nyóckerbe!


A rövidfilmek mellett műsorra tűzik Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező Fehérlófia (1981) és Ének a csodaszarvasról (2002) című egészestés rajzfilmjeit, Kovásznai György Habfürd ő című felnőtteknek készült, társadalom- és korrajzát 1980-ból, valamint a közelmúlt elsöprő fesztivál- és mozisikerét, Gauder Áron Nyócker!-ét (2004).

Az Anim’est szervezői az Oscar-jelölt M. Tóth Gézát hívták meg a nemzetközi zsűribe és négy rangos díjakkal jutalmazott rövidfilmjét is műsorra tűzik Bukarestben.

A magyar animáció világhírű alkotói mellett, a legfiatalabbak, a MOME növendékeinek munkáit is megismerheti a román közönség. Az egyetemisták alkotásaiból összeállított „Best of MOME" válogatásban 20 magyar animáció lesz látható.

panik_500

Pánik


A bukaresti Anim’est-et idén rendezik meg 5. alkalommal. A Magyarországra fókuszáló különprogram a Bukaresti Magyar Intézet, a MOME és a Magyar Filmunió szervezésében valósul meg.

A román főváros animációs filmfesztiváljával párhuzamosan Kolozsváron a filmvígjátékoké lesz a főszerep. Október 8-án kezdődik a Comedy Cluj fesztivál, amelyre 5 magyar alkotás kapott meghívást.

Herendi Gábor Valami Amerika 2, Keményffy Tamás Mázli, Orosz Dénes Poligamy, Sas Tamás SOS szerelem és Till Attila Pánik című filmjei lesznek műsoron Kolozsváron.






nka emblema 2012