sex hikaye

Cinefest: A teljes versenyprogram

Kompromisszumok nélkül

2011. szeptember 5. - filmhu
Cinefest: A teljes versenyprogram

Teljes a lista: összeállt a 8. Jameson CineFest versenyprogramja. A szervezők szerint a program erősebb a tavalyinál is, sőt, az idei minden idők legerősebb magyarországi fesztivál-versenyprogramja. A cél változatlan: igazi nemzetközi filmfesztivál létrehozása Magyarországon. Kompromisszumok nélkül.

 

 

Fontosnak tartják az angolszász vonalat: idén is itt láthatók a legjobb tengerentúli független filmek. Ismét lesznek Sundance-en díjazott munkák: a 2010-es fődíjas, az ausztrál David Michôd rendezte Animal Kingdom különleges bűnügyi dráma, amelyben egy gengsztercsalád széthullását követhetjük nyomon. Az idei Sundance-en rendező díjjal elismert, Cannes-t is megjárt versenymű, a Martha Marcy May Marlene (amellyel még az amerikai mozipremiert is megelőzik egy hónappal) szintén egy rendhagyó suspense, amelynek paranoiás címszereplője egy szekta elől menekül, ahol éveket töltött - ám nem biztos, hogy a „normál” társadalomban szívesen látnak egy sérült embert. Két brit film is bekerült a szelekcióba, az Oscar-díjas Michael Caine főszereplével készült Harry Brown, amely klasszikus bosszú-történet; valamint természetesen nem maradhat a Jameson CineFest sci-fi nélkül sem, a műfaj kedvelőinek a Londonban játszódó Idegen arcok igazi ínyencfalat lesz. Csakúgy, mint az első lengyel cyber-dráma, az Öngyilkosok szobája.

 

A Martha Marcy May Marlene előzetese


Miskolcon lesz Karl Markovics első rendezése, az Atmen (ez nyerte nemrég Szarajevót és mint kiderült, ez a hivatalos osztrák Oscar-jelölt), amely leginkább a Dardenne-testvérek műveihez mérhető és hasonlítható. Két magyar koprodukció került versenybe: Adrian Sitaru Szívből jövő szeretetből című mozija - ez rendezői díjat kapott Locarnóban -, valamint az ir Rebecca Daly Halálos ébredés című drámája. Noha francia produkció A romlás virágai, de rendezője, David Dusa magyar származású - így ezt az alkotást is egy kicsit a magunkénak érezhetjük. Egyenesen az idei cannes-i versenyből érkezik a Michael című dráma: Michael Haneke casting directorának, Markus Schleinzernek erőteljes debütje témája miatt - egy pedofil portréja - igencsak megosztotta a kritikusokat.

herry_brown_500


Összesen 14 nagyjátékfilmet vetítenek versenyben, hatot versenyen kívül. Hagyományaihoz híven a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál csak magyarországi premiereket mutat be. Versenyen kívüli legnagyobb a dobás Gus Van Sant filmje, a Restless - A nyugtalanság kora lesz, amely Cannes-ban az Un certain regard nyitóműve volt. Ezt néhány nappal az amerikai premier után mutatják be és Magyarországon moziban csak a Jameson CineFesten lesz látható.






nka emblema 2012