sex hikaye

CineFest: Claudia Cardinale kapta az életműdíjat

2015. szeptember 12. - filmhu
CineFest: Claudia Cardinale kapta az életműdíjat

Claudia Cardinale kapta a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; az európai mozi egyik legnagyobb legendája szűnni nem akaró vastaps közepette vette át az elismerést péntek este Miskolcon.

Claudia Cardinale életműdíját Kriza Ákos, Miskolc polgármestere adta át. A filmcsillag úgy fogalmazott: nagyon szereti Magyarországot és nagy megtiszteltetés számára a díj. Emellett hozzátette: "érzelmes dolog újra megnézni a Volt egyszer egy Vadnyugatot", ezzel az alkotással nyílt meg ugyanis a fesztivál. Mint mondta, ebben a filmben az egyetlen nő volt, "akit körülvettek a férfiak". Hozzáfűzte: a beszédhangja kifejezetten mély, már-már férfias,  vélhetően ez azért van így, mert nem beszélt sokat, általában mindig "verekedtem, (...) olyan voltam, mint egy fiú".

Claudia2

Claudia Cardinale (fotó: MTI, Vajda János)

Claudia Cardinale pályáján számos klasszikus alkotás, igazi remekművek szerepelnek, így egyebek mellett a Rocco és fivérei Luchino Viscontitól, a 8 és fél Federico Fellinitől, a Fitzcarraldo Werner Herzogtól vagy Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című westernfilmje. Számos elismerése mellett életműdíjat eddig Berlinben és Cannes-ban kapott, Miskolc ebbe a sorozatba csatlakozott harmadikként.

A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 20-ig tart. Kriza Ákos polgármester nyitóbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a seregszemlén csaknem 170 filmet vetítenek a közönségnek és ezek mindegyike hazai premier. Emellett lesznek koncertek, workshopok, és kiállítások is.

Bíró Tibor fesztiváligazgató az MTI-nek a megnyitó előtt azt mondta, hogy a filmmustra idei fő tematikája a western. Négy klasszikus westernfilmet vetítenek le, ennek egyike a Volt egyszer egy vadnyugat és egy szakmai konferencia is lesz A western él címmel. Rámutatott: az idei CineFest adatait tekintve összesen 169 filmet vetítenek. Ebből összesen 76 szerepel a versenyprogramban; 19 nagyjátékfilm, 7 dokumentum, 33 kiskáték- és kísérleti film, 15 animációs mű és a CineClassics programjában a 4 western kerül a nézők elé.
A miskolci fesztivál idén is válogat a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott filmekből, így többek között látható lesz Nemes Jeles László Saul fia című alkotása is.

 

(forrás: MTI)






nka emblema 2012