sex hikaye

Darvas életműdíja az ARIFF-on

Orson Welles múzsája is itt lesz!

2006. május 25. - filmhu
Darvas életműdíja az ARIFF-on
Másodszor kerül megrendezésre  május 29. és június 4. között Székesfehérváron az Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál, Magyarország első nagyjátékfilmes versenyfesztiválja. A fesztivál szervezői fontosnak tartják, hogy életműdíjjal ismerjék el mindazok munkásságát, akik jelentős alkotásokkal járultak hozzá a hazai, illetve a nemzetközi filmélethez. A tavalyi esztendőben Törőcsik Mari színművésznő, illetve Jancsó Miklós rendező kapta a fesztivál életműdíját, az idei lista végül négytagúra bővült. A korábbiakban bejelentett Zsigmond Vilmos és Andrew László operatőrök, valamint Maurice Jarre zeneszerző mellett a magyar színésztársadalom kiemelkedő alakja, Darvas Iván is életműdíjban részesül.

Darvas Iván Zsigmond Vilmos társaságában a filmfesztivál megnyitóján fogja átvenni az életműdíjat, 2006. május 29-én, este hét órakor a felújított székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Az este folyamán 56-os archív felvételekből is megtekinthető lesz egy rövid összeállítás, élő zenei kísérettel.

Már a vetítések megkezdése előtt is hatalmas az érdeklődés a fesztivál Cinephile szekciója iránt, ahol filmtörténeti alkotásokat mutatnak be a fesztivál közönségének. A szekción belül is külön egységet képez az Orson Welles ismeretlen arcai című filmcsokor, amelynek keretein belül a valaha élt egyik legnevesebb rendező befejezetlen alkotásaiból mutatunk be néhányat. A hét kisfilmet a Müncheni Filmmúzeum bocsátotta rendelkezésünkre, a jogtulajdonos Oja Kodar jóváhagyásával.

Oja Kodar, aki közel két évtizeden keresztül volt Orson Welles társa, múzsája és alkotótársa szintén részt vesz az Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon. A nyitóesten levetítésre kerül Welles London című rövidfilmje.

Május elején életre kelt az Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál megújult honlapja, a www.ariff.hu, ahol mindig fellelhetők a legfrissebb fesztivál-információk.



Címkék

filmtörténet , hír



nka emblema 2012