sex hikaye

Diafilmek az Örökmozgó raktárában

Új szolgáltatások a moziban

2012. december 14. - filmhu
Diafilmek az Örökmozgó raktárában

A MaNDA néhány hónapja kötött megállapodást Bíró Ferenc magángyűjtővel, hogy befogadja Európában szinte egyedülállónak számító diafilmgyűjteményét. A többezres tételt számláló gyűjteményben a diafilmeken kívül szövegkönyvek, kisnyomtatványok, technikai eszközök is elhelyezésre kerülnek az intézmény által működtetett Örökmozgó Filmmúzeumban. A tárolás mellett diatörténeti kiállítások, rendszeres diavetítések helyszíne is lesz a mozi.

 

A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitíveket őrző magán gyűjtemény, amely majdnem negyven éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi. A gyűjtemény tulajdonosa Bíró Ferenc, aki a jelenlegi digitális gyűjtemény létrehozásában is közreműködik. A fizikai állomány rendelkezik az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok érdemi teljességével, 4443 darab magyar gyártású diafilmet, de 148 hangosított diát, 500 külföldi filmet, 892 szövegkönyvet, továbbá apró nyomtatványokat és technikai eszközöket is tartalmaz.

diafilm2 500


A kollekció legrégebbi tekercsei a Falu Urániájának és a Budapest Székesfőváros Pedagógiai Filmgyárának kiadványai közül valók. Majdnem hiánytalan a Magyar Diafilmgyártó Vállalat mese és ismeretterjesztő szalagjaiból álló állományrész. A kiadványokat lehetőség szerint eredeti csomagolásában (kiszerelésében) kerültek megőrzésre. A filmekhez tartozó szövegkönyvek, használati utasítások, korabeli kereskedelmi árjegyzékek, katalógusok, valamint a filmekhez tartozó hangfelvételek szintén megtalálhatók a diafilmgyűjteményben. A filmeket és keretezett sorozatokat egy kisebb vetítőgép és diakészítés technikáját bemutató eszköztár egészíti ki. Ez a gyűjteményrész tartalmazza a hazai kereskedelmi forgalomban régebben beszerezhető mese-diavetítők minden típusát, a hozzájuk tartozó műszaki dokumentációval, kezelési utasításokkal együtt. A témába vágó tájékozódást segíti az a gazdag nyomtatott katalógus-kollekció, amely az elmúlt évtizedekben működő diatárak, könyvtárak, és film és szemléltetőeszköz tárak egykori állományáról ad átfogó képet.

diafilm3 500



Tervezett szolgáltatások az Örökmozgó moziban:
- állandó kiállítás működtetése a technikai eszközökből, és a kapcsolódó anyagokból
- kutatási szolgáltatás a raktárban található eredeti állományok kézbeadásával kutatási célokra
- diavetítések szervezése gyermekeknek és felnőtteknek. A felnőtt vetítéseket havonta, míg a gyermek rendezvényket heti vagy jétheti rendszerességgel tartanák.



Címkék

hír , diafilm , Manda , örökmozgó



nka emblema 2012