sex hikaye

Dialëktus: a fesztivál díjazottai

Kié az Aranyszarvas?

2009. március 9. - filmhu
Dialëktus: a fesztivál díjazottai
Március 7-én, szombaton este adták át a Dialëktus Filmfesztivál díjait a Vörösmarty Moziban. A közönség egy héten át nézhette a legizgalmasabb és legfrissebb nem-fikciós alkotásokat emberi sorsokról, megdöbbentő eseményekről, a nagyvilágból és Magyar-országról. A négy tagú nemzetközi zsűri különböző szekciókban értékelte a filmeket és osztotta ki díjait. A díjátadó után a fesztivál közönsége a DocuArt-ban, a Nomada zenekar koncertje közben pihenhette ki a moziszékekben eltöltött hét fáradalmait.
A Dialëktus díjátadója némi csúszással az Azyl-Busho ÉletREklám eredményhírdetésével kezdődött, amelyről korábban már hírt adtunk. Az Azyl fesztivál főszervezője mondott néhány szót a kezdeményezésről, majd a közönség megnézhette az öt legjobban sikerült ÉletREklámot. Ezután a pozsonyiak kedvencét díjazták - levetítették a Dialëktus Diákmunka szekciójának filmjeit, ugyanis a szlovák fővárosban, amelynek közönsége a Csodák a hegyen (Hillside Beauties) című brit filmet szerette leginkább. A kolozsvári Tranzit ház közönsége a Diákmunka szekció mellett megnézhette a Sűrű leírás elnevezésű antropológiai blokk filmjeit is, előbbiből a Hogy vagyok? (Wie ich bin) című olasz filmet, utóbbiból pedig a Papírsárkányok (Latawce) című lengyel alkotást ítélték a legjobbnak a nézők. A kolozsvári közönség díja laposüvegbe rejtett hamisítatlan házipálinka volt.  

Füredi Zoltán fesztiváligazgató, balra a szarvasok, jobbra a tolmács
Fotó: Karuczka Anett 

Az ország főiskoláinak-egyetemeinek film szakos hallgatóit képviselő Országos Diákzsűri első ízben tevékenykedett a Dialëktuson, ráadásul ez volt az egyetlen olyan zsűri, amely a fesztivál összes filmje közül választotta ki a legjobbnak ítélt alkotást. A diákok a cseh Jana Sevciková Gyumri című filmjének ítélték a fődíjat, a kiváló témaválasztásért, valamint annak alapos és személyes kidolgozásáért. A Diákzsűri különdíját Durst György producer vehette át Somogyvári Gergő és Feszt Judit Csempelevél című dokumentumfilmjéért.

A Diákmunka szekció zsűrije - Adéla Kroupova cseh filmrendező, Boross Balázs antropológus és Kováts András szociálpolitikus - a szlovák közönséggel egyetértésben a Csodák a hegyen című brit alkotást ítélték a legjobbnak, valamint különdíjban részesítették a Maruch és az utazás (On the road with Maruch) című német filmet, Walter Florian alkotását. A szekció angol fődíjasa Aranyszarvas szobrot és az MMKA által felajánlott nyolcszáz eurót kapott.

A Port.hu - Magyar valóság szekció nemzetközi zsűrijének tagjai Tóth Klára szerkesztő, Jan Gogola cseh filmrendezőből és Phil Lewis amerikai filmrendező, tanár voltak. A szekció fődíját, azaz az Aranyszarvas-díjat és az ezzel járó nyolcszáz eurót a Csempelevél című magyar film érdemelte ki. A díjat Durst György vette át az alkotók nevében, aki dícséretes öniróniával jegyezte meg, hogy "bár Portugáliában játszódik a film, a portugál és a magyar valóság szinte egy és ugyanaz." A fődíjas rendezők, Somogyvári Gergő és Feszt Judit a Port.hu egymillió forint értékű támogatását is elnyerték. Ebben a kategóriában is kiosztottak két különdíjat - az egyiket Litauszky János vehette át A mi kis rádiónk című dokumentumfilmjéért, a másikat pedig Bálint Arthur filmrendező érdemelte ki a Poros öltöny című alkotásért.

Durst György producer, kezében az Arany-szarvassal
Fotó: Karuczka Anett

A Sűrű leírás elnevezésű blokk filmjeit - amely antropológiai alkotásokat vonultatott fel - Kolozsi Ádám antropológus, Kriza Bori szociológus, filmrendező és Slawomir Sikora lengyel antropológus zsűrizte. A zsűri Kolosi Ádám elmondása szerint hat órán keresztül hozott döntést, ennek eredményeképp - az Országos Diákzsűri döntésével teljes egyetértésben - a Gyumri című filmnek, a cseh Jana Sevciková alkotásának ítélték a fődíjat. A szekció fődíja ezer euró, amelyet a Filmjus ajánlott fel. A zsűri különdíját a Papírsárkányok (Latawce) című lengyel film nyerte el, amely a kolozsvári közönség döntését igazolta.

Az Emberi történetek szekció zsűrije Böszörményi Zsuzsa, Domokos János és Péter Kerekes filmrendezőkből állt, a Filmjus ehhez az Arany-szarvashoz is ezer eurót ajánlott fel a "Chicago tömbház", avagy történetek a liftből (Chicagoblok, verhalen uit de lift) című holland film rendezőjének, Jansen Ingeborg rendezőnek, aki a szekció fődíját vihette haza. A Emberi történetek zsűrije további két filmet részesített különdíjban, a 21. másodperc (21. sekund) című szerb munkát, valamint a Három hiányzó oldal című dokumentumfilmet, Schuszter Richárd alkotását.




(3) 
Hozzászólások
3-1  /  3
2009. március 10. kedd, 14:01#3| patro
Tudom, na de van neki több is, leakaszt egyet a gyűjteményéből, és már mehet is. Lehet hogy a mozi miatt nem volt rajta, a nagy karima lecsapja a vászon tetejét.
 
Előzmény: stigmata #2
 
2009. március 10. kedd, 01:23#2| stigmata
ellopták, nem tudtad? de különben is leverné az aurája :-)
2009. március 9. hétfő, 23:15#1| patro
Durst fejéről hiányzik a kalap. :) Nem készült rá eléggé.

nka emblema 2012