sex hikaye

Dobos Tamás az év operatőre

Átadták a XI. Aranyszem Fesztivál díjait

2014. december 13. - filmhu
Dobos Tamás az év operatőre

A 2014-es Aranyszem három kiemelkedő magyar operatőr – Illés György, Hegyi Barnabás és Homoki Nagy István - születésének 100. évfordulójáról emlékezett meg. Megválasztották az év operatőrét is, ő Dobos Tamás lett.

Pénteken este adták át a XI. Aranyszem Fesztivál díjait, idén először négy kategória győztesei pénzdíjban is részesültek. A díjakat Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora adta át, díjanként bruttó 500 ezer forintot.

Kiss Rudolf Péter nyerte a Káin gyermekei című dokumentumfilm fényképezéséért a Makai Árpád-díjat (interjúnk Gerő Marcell rendezővel ITT olvasható), Mosonyi Szabolcs Vad szigetköz  - A szárazföldi delta  című természetfilmje kapta a Homoki Nagy István-díjat, TV-film kategóriában Nagy András bizonyult a legjobbnak, így A berni követ operatőri munkálataiért ő kapta az Eiben István-díjat (kritikánkat a filmről olvasd el ITT). A legjobb kisjátékfilmnek járó Hegyi Barnabás-díjat Dobos Tamás vitte el a Levél Istenhez című alkotás fényképezéséért, és a zsűri neki ítélte az Év Operatőre, Illés György-díjat is.

Nézz bele a Káin gyermekeibe!

A Herbai Mátéból, Tóth Zsoltból, Kende Jánosból és Novák Emilből álló zsűri a kísérleti filmek közül Kiss Sándort díjazta A kéz élete című munkáért, a dramatizált dokumentumfilmek közül pedig Hartung Dávid nyert a Hetvenes című alkotás operatőri munkájáért. Mindkét alkotás elkészítését a Médiatanács támogatta.

Játékfilm kategóriában Grátz Márk bizonyult a legjobbnak a Drága Elza című filmért (kritikánk a filmről), a legjobb TV-sorozat kategóriában Dobos Tamást és Herbai Mátét díjazták a Terápia fényképezéséért. Mayer Zoltán nyert Zséda Hétköznapi mennyország című zenés klipjének fényképezéséért és a Legjobb Mozielőzetes díját szintén ő kapta a Five2-ért.

Drága Elza - előzetes

A Magyar Állami Operaház reklámfilmjének fényképezésével Garai Gábor bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában. Televíziós show kategóriában László Zsolt nyert a Sztárban sztárral, a Diák kategóriában pedig a Zsibvásár című film fényképezéséért Tóth Evelin Judit nyerte a XI. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját, melyet Romwalter Judit, a Sparks Kft. ügyvezetője adott át.

Operaház - imázsfilm

Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából, aki idén lenne 100 éves. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek.

A 2014-es Aranyszem három kiemelkedő magyar operatőr – Illés György, Hegyi Barnabás és Homoki Nagy István - születésének 100. évfordulójáról emlékezett meg. A Fesztivál díszvendége Dávid Zoltán volt.



Címkék

aranyszem , operatőr , hír , díj



nka emblema 2012