sex hikaye

Dobray György még a télen elkezdené a Viszkis forgatását

Gengszterváltó történetek

2008. december 11. - filmhu
Dobray György még a télen elkezdené a Viszkis forgatását
Dobray Györggyel (Szerelem első vérig, K, Gólyamese, 4X100) új filmtervéről beszélgettünk, és kiderült, a Luca székeként készülő Viszkis forgatása hamarosan elkezdődik.

Az Egy másik élet - A postásnő című projektre még az MMK adott 3 milliós gyártás-előkészítői támogatást, s a filmterv ahogy mondani szokás, az előkészítés fázisában van. Dobray 2009 decemberi forgatással számol, s a film alapjai valóságosak: annak az alsóörsi postásnőnek a történetét dolgozza fel, aki időről időre eltűnik (olykor a kikézbesítendő pénzekkel együtt), s hol Törökországig jut, hol Badacsonytomajig, legutóbb nem olyan rég, november 27-én vált köddé.

A film háromszereplős lesz, és nem a kriminalizációra épít majd, hanem megpróbál leásni, elemezni, a látszatok mögé nézni; ahogy Dobray fogalmazott szemlélődő, szépségkereső, humanista film lesz, az élet hozta bűnről.

A rendező viszont előbb a régóta húzódó Viszkist szeretné végre elkezdeni és megcsinálni. Ambrus Attila egykori jégkorongozó, majd bankrabló történetének megfilmesítése már 2005-ben megindult a megvalósulás rögös útján. A rendkívüli médiasikereket elért bűntörténet (az HBO riportfilmet készített Ambrusról, a Discovery Channel dokumentumfilmet forgatott róla,
Julian Rubinstein pedig riportregényben írta meg a történetét, amelyből a Warner szeretett volna hollywoodi mozit gyártani, egy időben Johnny Depp tűnt esélyesnek a főszerepre) megfilmesítéséhez a magyar rendező azóta sikeresen összegyűjtötte a forrásokat (a végső költségvetés 10 millió dollár, azaz mai árfolyamon kb. 2 milliárd forint lesz), és sikerült megtalálnia azt a három külföldi színészt, aki a külföldi forgalmazás sikeréhez mindenképpen szükséges volt. Az angol, amerikai, olasz szereplők neve viszont majd csak a szerződés aláírása után lesz nyilvános.
 

Még nem tudni, ki alakítja a Viszkist

Az eredetileg Salinger Richárddal írt forgatókönyv menet közben egy angol konzultáns hatására (aki angolra fordította és igazította a könyvet, hogy azzal aztán lehessen kopogtatni színészek és producerek ajtajain) kissé lerövidült, változott a nyelvezete is, és a belső vágási stílusa is megváltozott, de Dobraynak nem kellett elvtelen kompormisszumokat kötni, csak apró igazítások estek a könyvön. Így a Viszkis továbbra sem lesz pörgős akciófilm, inkább egy kelet-európai történet, a rendszerváltás és a kialakuló vadkapitalimzus története.

Dobray szeretné, ha a forgatás még a tél folyamán elindulna, mégpedig a romániai havasok zord, hófödte bércein, így remény van arra, hogy hamarosan a filmet övező minden titokról végérvényesen fellebben a fátyol.






nka emblema 2012