sex hikaye

Döntött a Médiatanács

Közösségi tévék, rádiók, nem egész estés filmek

2011. október 21. - filmhu
Döntött a Médiatanács

Több száz milliós pályázati kiírásokról döntött szerdai ülésén a Médiatanács. A pályázati pénzek a közösségi médiaszolgáltatók üzemeltetési és fenntartási költségeire fordíthatók, és pályázati forrásokhoz juthatnak a dokumentum-, ismeretterjesztő és animációs filmek alkotói is.

 

 

A közösségi rádiók és televíziók számára 350 millió forint összegű pályázati felhívás kibocsátásáról döntött a Médiatanács. Az évről évre meghirdetett pályázattal a testület a médiaszolgáltatók folyamatos tevékenységét támogatja azzal, hogy hozzájárul fenntartási és üzemeltetési költségeikhez. 2012-ben a televíziók számára 200 millió forint, a rádiók számára 150 millió forint áll rendelkezésre. A televíziók legfeljebb havonta 700 ezer forinthoz, a rádiók 600 ezer forinthoz, a kisközösséginek minősülő médiaszolgáltatók 400 ezer forinthoz juthatnak. Az előző évek tapasztalataira és a pályázók igényeire alapozva az idei kiírás számos egyszerűsítést tartalmaz. Egy erre a célra összeállított formanyomtatvány segítségével egyszerűbbé válik a költségvetési terv elkészítése; és nem feltétele az indulásnak, hogy a pályázók már a benyújtást megelőzően 30 nappal megszerezzék a médiaszolgáltatói jogosultságot, azaz frissen alakult szolgáltatók is pályázhatnak. Az első fordulóban a rezsipályázatokat 2011. december 15-ig lehet benyújtani, azt követően minden hónap 15. napjáig, de legkésőbb 2012. október 15-ig.

A Médiatanács a több hónapos filmszakmai konzultációk eredményeképpen jövőre 340 millió forintos keretösszegben közszolgálati célú televíziós filmes műfajok pályázati támogatását is elindítja azért, hogy egyre több színvonalas, friss, értékes és érdekes műsor jusson el a nézőkhöz. A magyarországi jelentkezések mellett határon túli pályázók is részesülhetnek támogatásban. Dokumentumfilmekre 140 millió forintot különítettek el, egy-egy alkotás legfeljebb 8 millió forinttal támogatható. Az ismeretterjesztő filmek esetén a 110 millió forintos keretből egy-egy filmre maximum 10 millió forint támogatás kérhető. A pályázat az animációs filmek alkotóit 90 millió forinttal segíti, egyenként legfeljebb 15 millió forint összegben.

A Médiatanács által a 2010/2011-ben lejáró helyi és körzeti médiaszolgáltatási lehetőségek hasznosítására kiírt pályázatok közül elsőként a Kecskemét 96,5 MHz-es frekvencián hirdetett eredményt a testület. A döntés értelmében az egyedüli induló Gong Rádió Kft. a frekvenciapályázat nyertese, aki az elmúlt 12 évben is működtette a Kecskemét 96,5 MHz-es frekvenciát. A Gong Rádió az elmúlt évek tapasztalata szellemében a kecskemétiek lokálpatrióta rádiójaként kereskedelmi jellegű, önállóan működő adó kíván lenni. Vállalásuk szerint műsoraik 74 százalékában a helyi közélettel foglalkoznak, a zenék között pedig a magyar zene aránya 40 százalék lesz.






nka emblema 2012