sex hikaye

DVD-n a Tízezer nap

Az Urániában Kósa Ferenc és Sára Sándor mesél a filmről

2014. március 10. - filmhu

A MaNDA gondozásában megjelent Kósa Ferenc Tízezer nap című filmje. Az 1965-ben készült, betiltott, majd cenzúrázott alkotás 1967-ben óriási meglepetésre elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál Legjobb Rendezés Díját. A Magyarországon csak a fesztiválsiker után bemutatott filmben hangzott el először nyilvánosan, hogy 1956 forradalom volt. A Tízezer nap forgatókönyvírója a rendező mellett Csoóri Sándor és Gyöngyössy Imre, operatőre Sára Sándor.

 A Tízezer nap, Kósa Ferenc első nagyjátékfilmje, a Balázs Béla Stúdióban készült, a legendás műhely első korszakának egyik emblematikus alkotásaként. A stúdió szinte teljes tagsága részt vett a forgatás folyamatában a helyszíni motívumgyűjtéstől kezdve egészen az utómunkálatokig.

A parasztság életét, az átalakuló társadalmat, az egyéni sorsválasztásokat harminc éves időtávlatban ábrázoló alkotás balladisztikus szerkezetével, újszerű képi megoldásaival, az úgynevezett geometrikus nagytotálokkal vált emlékezetessé.

A filmet elkészülte után nem mutathatták be a mozikban. Az 1956-ot forradalomként ábrázoló alkotás, melyben ez a kijelentés el is hangzik, vörös posztónak számított a kádári konszolidáció korában és a demokratikus normákat és szabályokat bevezető Balázs Béla Stúdió kordában tartása, megfegyelmezése és sikertelen megfélemlítése is szerepet játszott a dobozba zárásban.

A film felkeltette a Cannes-i Filmfesztivál válogatóinak érdeklődését, akik meghívták az 1967-es versenybe Kósa művét. A Franciaországba érkező, Nyugaton először járó rendezőt a funkcionáriusok felkészítették a kudarcra, ám a Tízezer nap végül a legjobb rendezés díját kapta a zsűritől, melyben többek közt Vincente Minelli, Claude Lelouch, Szergej Bondarcsuk és Shirley MacLaine mellett Jancsó Miklós is helyet kapott. 

A felújított képpel és hanggal megjelenő DVD-lemezen helyet kapott a rendező két korai rövidfilmje, a Fény és a kivételes erejű, kiváló Öngyilkosság, valamint a rendező és Pörös Géza kifejezetten a DVD-hez készített majdnem negyvenperces beszélgetése, melyben Kósa Ferenc pályakezdéséről, a Tízezer nap forgatásáról és a betiltásról, továbbá a cannes-i napokról vall.

A kiadvány bemutatójára 2014. március 13-án kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol 17 órától a kávézóban a Magyar Filmtörténeti Sorozatot szerkesztő Fazekas Eszter beszélget Kósa Ferenc rendezővel és Sára Sándor operatőrrel, majd 18.30-tól a Fábri teremben a Tízezer napot vetítik le. Mind a beszélgetés, mind a vetítés ingyenes. A rendezvény ideje alatt a moziban 1500 forintos kedvezményes áron kapható a Tízezer nap DVD.






nka emblema 2012