sex hikaye

DVD-n Az ifjúság megnyugtat

A Hipokaloric Group munkái

2005. június 10. - filmhu
DVD-n Az ifjúság megnyugtat
500 példányban jelent meg DVD-n Csáki László Az ifjúság megnyugtat című 2001-ben készült filmje. A Duna Műhely gondozásában napvilágot látott válogatáson, amely kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak art videotékákban, könyvtárakban és archívumokban lesz elérhető, a Hipokaloric Group további négy kisfilmje található. Többek között a rendező Darazsak, Ludak, Körtefa című krétaanimációja, amely nemrégiben Oberhausenből hozott haza díjat.

Vadászat papírmadarakra
Az ifjúság megnyugtat
A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázata azoknak az alkotásoknak kíván lehetőséget nyújtani, amelyek alapanyaguk vagy műfajuk miatt nem kerültek nagyobb plénum elé. Az ifjúság megnyugtat annak idején rendkívül alacsony költségvetésből, két és fél millió forintból forgott – tudtuk meg a rendezőtől. Csáki László azt is elmondta, hogy a 16 mm-re rögzített alkotásból sohasem készült kópia, így a Betán tárolt film a Szemlén túl nem kaphatott nyilvánosságot. Az egyetlen út a közönség felé tehát a DVD volt.

A válogatásra Bánóczki Tibor, Pálfi Szabolcs és Csáki László egyetemi éveiben alakult triumvirátusának egyéb munkái is felkerültek, mintegy lezárva az iparművészetis korszakot. Bánóczki Tibor Holtágban, Csáki László-Maráczy Manuéla Nóta, Pálfi Szabolcs A busz és Csáki László Darazsak, Ludak, Körtefa című animációját az alkotók a fesztiválszereplések és díjazások alapján választották ki. Mindezt kiegészíti egy fotógaléria és egy filmzene-válogatás Bujdosó János: A szabadság sárgája című albumáról.

Az egyetlen út a DVD
Az ifjúság megnyugtat
A két hete megjelent DVD egyelőre budapesti könyvtárakban férhető hozzá, illetve tárgyalásokat folytatnak az Odeon Kölcsönzőjével is; a távlati tervek között azonban vidék és külföld is szerepel, sőt az artmozi-hálózatba is szeretnék eljuttatni a filmcsokrot. Arról is megbeszélések zajlanak, hogy az Odeon Llyod mozi esetleg nagyfilmek előtt vetítené az animációs blokkot. A referenciaként is szolgáló DVD a Szimpla Film standján részt vesz az Annecy Fesztiválon, eljutott a drezdai animációs fórum résztvevőihez, s természetesen „kiutazott” Angliába a Londonban tanuló Bánóczky Tiborral.

Természetesen még rengeteg mű vár közönségre, így azon túl, hogy a Duna Műhely folytatja a DVD-sorozatot, a román ízfokozóról elnevezett szellemi csoport külön is pályázni kíván. Úgy tervezik, hogy 10-15, kizárólag rövidfilm kerül a következő válogatásra. Köztük két új munka, Pálfi Szabolcs és Csáki László két közös produkciója. Az Egerszalókról készülő 25 perces dokumentumfilm, ami nosztalgiával tekint vissza az épülő szállodakomplexum előtti időkre, már a nyárra elkészül, de hamarosan forognak a főleg képzőművészeti közegbe szánt fiktív termékreklámok is.

Bánóczki Tibor-Csáki László: Az ifjúság megnyugtat (kísérleti játékfilm, színes, 16mm-videó, 76 perc, 2001)

Szellemi ízfokozás
Pálfi Szabolcs: A busz
Rövidfilmek: Bánóczki Tibor: Holtágban (animációs film, szines, 35mm, 7perc, 2000), Csáki László-Maráczy Manuéla: Nóta (kísérleti film, szinesvideó, 1perc 1996) Pálfi Szabolcs: A busz (a sárga busz, animációs film, szines, flash animáció, 9 perc, 2003), Csáki László: Darazsak, Ludak, Körtefa (animációs film, fekete-fehér, 35mm, 5.30 perc,  2004)

Kiadja: Duna Műhely-Hipokaloric Group-Kép-Árnyék, 2005, producer: Durst György, Támogató: Magyar Mozgókép Közalapítvány.



Címkék

hír



nka emblema 2012