sex hikaye

Egon és Dönci Cannes-ba megy

Sci-fi animáció, nem csak gyerekeknek

2007. május 21. - filmhu
Egon és Dönci Cannes-ba megy
Az idén népes delegáció képviseli a magyar filmet a Cannes-i filmfesztiválon, ahol többek közt bemutatkozik az Egon és Dönci című animáció is. Az első magyar 3D-s alkotásként is aposztrofált, főként gyerekeknek szánt, de felnőttek számára is élvezhető alkotásból 11 percet már a Croisette közönsége is élvezhet.
Sok-sok kép a készülő filmből!
A készülő film előzetese

11 perc a Croisette-n

„Készül a film, jelenleg a végleges változat körülbelül felénél tartunk” – kezdte Gál Gergely az Egon és Dönci produkció kommunikációs felelőse. A viszonylag előrehaladott munkálatoknak is köszönhető, hogy egy előzetest valamint egy 11 perces filmrészletet és fotókat visznek Cannes-ba az alkotók.

Maga a film, a Tax Free Film megbízásából, az Aenima CGS alkotóközösségében született, számos sztorizásból, ötletelésből, egy kreatív alkotóközösség munkájaként. Mint korábban már hírt adtunk róla, a film alkotói többek közt egy testvérpár, Magyar Ádám és Magyar Dániel, a forgatókönyvet pedig Magyar Elemér készítette, de mint Gál Gergely hangsúlyozta, közös kreatív munkáról van szó, amelyben nincs alá-, fölérendeltségi viszony. A kreatív csapat tevékenységének köszönhetően a számos ötletből nemcsak erre az animációra futotta, hanem már tervbe van véve a következő produkció, a Draqula, amelyben a közismert vérivó, alaposan kiforgatva az eredeti sztoriból, „öröklétének válságával, és a vörösborral küszködik”.

Egon magányos felfedező, aki az űr titkait kutatja

Az alkotók már régóta foglalkoznak animáció készítésével, ám az Egon és Dönci jelenti az első professzionális feladatot, és élvez elsőbbséget más tervekkel szemben.

Az utóbbi időben a hazai animációs szcénán belül élénk tevékenységnek lehettünk, lehetünk tanúi. A Gát György rendezésével készülő Vuk 2 ígérkezett az első teljes egészében 3D-s hazai animációnak, az Egon és Dönci ugyancsak erre a címre pályázik, de ennél fontosabb az alkotók számára, hogy sikeres legyen a film.

Ennek érdekében izgalmas, mozgalmas, látványos képekkel felturbózott alkotást igyekeznek készíteni, elsősorban gyerekeknek, de köszönhetően egy egyelőre titkokban tartott fordulatnak a felnőttek számára sem lesz érdektelen a most készülő animáció, ígéri Gál Gergely.

Néma lesz, de érthető

A film főszereplői Egon és annak kissé Garfieldra emlékeztető macskája, de Jim Davis univerzumát egy világ választja el az Aenima főhőseitől. Egon magányos felfedező, aki az űr titkait kutatja, és szándékai szerint a legtöbbször láthatatlan maradna, de leginkább macskájának, Döncinek köszönhetően ez gyakran nem sikerül. Kettejük csetlése-botlása által ismerhetik meg a gyerekek galaxisunk titkait. A figurák formája, külseje, a történet erőszakmentessége és az alkotók „világjobbító szándéka” mind a gyermekek számára teszi élvezhetővé az Egon és Döncit.

Megismerhetik a gyerekek galaxisunk titkait

Az Aenima csapata későbbi munkáival sem szeretne korábbi animációs alkotásokhoz, mint például a Nyócker!-hez hasonlítani. „Magyar-gengszter vonatkozású történetet nem fogunk készíteni, ugyanakkor a bennünket körülvevő világra reagálunk.” Így lehetséges, hogy az Egon és Dönci-ben láthatunk például „posztszocialista” formavilágra emlékeztető tárgyakat, vagyis nem pusztán „csilli-villi” űreszközökre számíthatunk.

Ami pedig igazán egyedivé teszi az Egon és Döncit, hogy szereplőik nem beszélnek, hanem hangokkal, gesztusokkal, zörejekkel kommunikálnak. Így akár galaxisszerte is érthető lesz a történet, de az alkotók ennél szűkebb keretek közt, a Föld bolygón elért nemzetközi sikerrel is megelégszenek.

A forgatási munkálatok az idén kezdődtek, és egy hasonló átlagos magyar produkció töredékéből valósulhat meg a film, mondta konkrét számok nélkül Gál Gergely. Az Egon és Dönci a tervek szerint az év végére vagy 2008 elejére készülhet el.

Sok-sok kép a készülő filmből!

A készülő film előzetese



Címkék

hír



nka emblema 2012