sex hikaye

Egymilliárdra csökkenhet az MMKA költségvetése

Változások a filmfinanszírozásban

2010. november 3. - filmhu
Egymilliárdra csökkenhet az MMKA költségvetése

A filmfinanszírozás- és gyártás teljes átalakítását vetíti előre a 2011. évi költségvetési törvényjavaslat; a megszűnő mozgókép közalapítvány után a legtöbb filmpénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium költheti el, csak azt nem tudni még, mire - írja a Népszabadság a szerdai számában.

A lap szerint a magyar filmszakma helyzete az új büdzsétervezet alapján némiképp hasonlít a Fidesz 1998-ban történt kormányra kerülése utánihoz. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatási keretét az idei 5,1 milliárdról 1,035 milliárd forintra csökkenti a kormány 2011-re, máshol teremtve filmes forrásokat. Jövőre pedig más közalapítványokkal együtt meg is szüntetik az MMKA-t - a kiszivárgott hírek szerint a megszüntetésre tett javaslatot a közigazgatási tárcánál felállított átvilágítóbizottság - állítja a Népszabadság.

A Népszabadság azt írja, hogy az MMKA és a filmművészszövetség talán még meg tudja rendezni a február eleji Magyar Filmszemlét. A lap emlékeztet arra, hogy az MMKA támogatta a filmterjesztést, a filmes kiadványokat, rendezvényeket, a Mozgókép Mestere díjat, fizette a nemzetközi kapcsolatokból adódó költségeket, aminek forrása most nem látszik. Ugyanakkor a közalapítványnak filmek gyártására felvett ötmilliárd forint bankhitele van. Ennek fedezetét a kormánnyal kötött 2013-ig szóló támogatási szerződés jelentette - amelynek értelmében 2011-ben hatmilliárdos támogatás járna az Alapítványnak.

A lap egy rejtélyes "magyar film támogatása" elnevezésű rovatot talált a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési fejezetében - kétmilliárdos kerettel. A Népszabadság állítása szerint ebből a még meglevő állami filmstúdiókat fejlesztenék (esetleg Andy Vajna irányításával), mások tudni vélik, hogy ez az a filmes támogatás, amely majd a megszűnő közalapítvány helyébe lépő állami finanszírozó céghez kerül. A kultúráért is felelős tárcánál az MMK milliárdján kívül mindöszsze 175 millió szerepel „filmszakmai támogatások” címen, illetve egy 800 milliós tétel a Nemzeti Kulturális Alapnál, amelynek rendeltetése: filmgyártás.


A szétaprózott összegeket összeadva mintegy 3,2 milliárd forint állami filmtámogatás lesz 2011-ben. Ehhez hozzájöhet még az az egymilliárd forint, amit korábban zároltak. A lap szerint így az összeg már nem lenne olyan kevés. "Csak az a kérdés, kik osztanák el, és mire" - olvasható a Népszabadságban.

A teljes cikk itt olvasható.





(3) 
Hozzászólások
3-1  /  3
2010. november 20. szombat, 19:36#3| dawg
A legjobb lenne bezarni az egesz kocerajt. Oszinten szolva, en egyik "muvesznek" legyen az filmes vagy festo, sem adnek tamogatast. Mindenki oldja meg maga. Megmaradt penzbol meg inkabb fizessuk ki az allamadossagot. Annak legalabb van erdemi haszna. (Persze, most hogy nuku cash, mar tok mindegy)
2010. november 13. szombat, 12:30#2| Harvey Weingard

Na!

 

Most majd elválik a szar a májtól, hogy ki szeret valóban filmet csinálni, és ki képes arra, hogy a megváltozott körülményeket valódi kreativitással pótolja, álművészkedés helyett.

 

Sajnos senkit sem tudok sajnálni, aki halászás megtanulása helyett elfogadta a halat, és most éhendöglik. (úúúú, ezért fogok majd kapni azoktól, akik nem tudnak képekben gondolkozni... Vagy csak képekben tudnak... Vagy egyáltalán nem tudnak)

2010. november 4. csütörtök, 00:06#1| Minovics
Málőr.

nka emblema 2012