sex hikaye

Elhunyt Csőke József rendező

Gyász

2012. május 6. - filmhu
Elhunyt Csőke József rendező

A Magyar Filmművészek Szövetsége fájdalommal tudatja, hogy Csőke József rendező 2012. május 3-án, 85 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Temetéséről később történik intézkedés.

 

 

Csőke József 1950-ben került a Magyar Filmhíradóhoz, elvégezte a MUOSZ  újságíróiskoláját majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. 1950-től 1987-ig a Magyar filmhíradónál, majd 1987-től a MOVI szerkesztő-rendezője. 1951-től foglalkozott sporttal. A magyar filmhíradó szerkesztősége akkor alakult, ő vállalta a sport területét. Pályafutása során forgatott híradót vagy dokumentumfilmet. Több mint hétezer filmriportot és közel 600 dokumentum, - riportfilmet készített, amelynek a nagy része sportról szólt. Mint szerkesztő-rendező dolgozott, de sokszor maga is a kamera mögé állt. Érdeklődésének középpontjában a sport jelentős eseményeinek, alakjainak megörökítése, dokumentálása állt, így például: A diadalmas olimpia (1960, Athéntől Helsinkiig, (1956) Európa – bajnokok (1966, Budapesti atlétikai Eb.), 1953-ban a londoni 6:3 felvételénél forgatott kollégáival, készített filmet az ökölvívóktól az öttusázókig, 29 sportágról. Jelentős sikerei közé számít a Margitka című filmje, amelyben a főszereplő fél lábbal is sportolói életet él. A sportfilmjeivel számos hazai és nemzetközi díjat, nagydíjat, elismerést szerzett.

A sport- és filmes terület számos díjjal ismerte el munkásságát: Balázs-Béla-díj,  érdemes művész, MOB – médiadíj, Magyar Sportért, Olimpiai Érdemérem, A Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti keresztje, MUOSZ Aranytoll-díj, a Magyar Filmszemle Életmű-díja.

A Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti.






nka emblema 2012