sex hikaye

Elhunyt Lajos Géza

A szakma élő lexikona

2008. december 8. - filmhu
Elhunyt Lajos Géza
Tragikus hirtelenséggel, november 22-én elhunyt Lajos Géza filmes szakember, a Best Hollywood kreatív igazgatója, a Magyar Televízió Film Főszerkesztőségének volt munkatársa. 2008. december 11-én, 14.15-kor a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában vesznek Tőle végső búcsút családtagjai, rokonai, barátai és kollégái.

Életének 51. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt Lajos Géza, a Magyar Televízió Film Főszerkesztőségének volt munkatársa, a Best Hollywood kreatív igazgatója.

Lajos Géza 1957-ben született Pekingben. Több mint két évtizedig dolgozott a filmszakmában, ez idő alatt beleásta magát a film- és videoforgalmazásba, a televíziós filmszerkesztésbe, az újságírásba és a könyvkiadásba.

Részt vett az először 1994-ben megjelent, magyar nyelvű Filmlexikon szócikkeinek megírásában. A kezdetektől − tizenöt éve − társszerkesztője volt a minden évben angol nyelven megjelenő Hungarian Film Guide-nak, és az ezredforduló óta szakmai lektorként gondozta az éves Magyar Filmszemlére megjelenő Filmszemle-katalógust.

Mintegy száz angol és francia nyelvű film szinkron- illetve feliratszövegének magyarítása fűződik a nevéhez, köztük olyan mozi sikerek, mint például a Casino, A rettenthetetlen, a Rövidre vágva, a Jurassic Park, a Keserű méz vagy a Mission Impossible. Több újságban és szaklapban jelentek meg filmes tematikájú cikkei, emellett tagja volt az Európai Unió Média Programja keretében működő, brüsszeli szakértői bizottságnak is.

Lajos Géza négy országos filmforgalmazónál dolgozott tizennégy éven át, 1989-1990 között a Twentieth Century Fox magyarországi képviselője volt. 1997-ben került a Magyar Televízió Film Főszerkesztőségéhez. Vezető szerkesztőként az Egyesült Államok mellett a teljes angol nyelvterület, illetve a távol-keleti országok filmjeit gondozta tíz éven át.

Kollégái optimista, jókedvű embernek ismerték, többük szerint „a szakma élő lexikonja” volt. Szenvedélyes gyűjtője volt a képregényeknek, illetve a magyar és idegen nyelvű filmes szakkönyveknek. Ő ismertette meg a nagyközönséggel többek közt Miyazaki Hayao, Oscar-díjas japán animációs filmrendező munkáit: a mester alkotásainak legjobbjait kezdeményezésére a Magyar Televízió is vetítette.

Lajos Gézától 2008. december 11-én, 14.15-kor a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában vesznek végső búcsút a családtagok, felesége és két kisfia, valamint rokonai, kollégái és barátai.

A temetés után 16:30-kor a MOM Park mozijában fényképekkel és színes személyiségét megidéző történetekkel emlékeznek meg Lajos Gézáról a Best Hollywood munkatársai, valamint Géza családja, barátai, ismerősei, partnerei.

Géza második otthonában, a moziban





nka emblema 2012