sex hikaye

Elhunyt Pölöskey István

Súlyos betegség után elhunyt filmszerkesztő kollégánk emlékére

2010. május 20. - filmhu
Elhunyt Pölöskey István

"Május 18-án este 9 órakor nagy veszteség  ért mindnyájunkat és ezen belül is különösen a Filmfőszerkesztőséget. Pölöskey István kollégánk, szerkesztőnk és jó barátunk, letette gyors lefolyású, súlyos betegsége terhét és csöndesen elaludt. 45 éves volt" - tájékoztatta a filmhut a Magyar Filmszövetség.

 

 


István egész életét a filmek szeretetének szentelte. Már első diplomáját is filmterjesztő szakon szerezte, azután elvégezte az ELTE keretében tervezett mozgókép-tanár szakot, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola mozgóképelmélet szakát is. 1987-től filmklubokat szervezett, óriási kitartással gyűjtötte előbb VHS-n majd DVD-n az itthon és külföldön megjelenő vagy a televíziókban sugárzott filmeket a népszerű daraboktól a filmtörténeti remekművekig. Hamar híre ment ennek, és sokan tudtuk, ha oktatáshoz, egy cikk megírásához vagy egy gyors beszerzési döntés meghozásához nehezen elérhető filmre van szükségünk, legjobb, ha először hozzá fordulunk.

Mindig is szerkesztő akart lenni, ezért az első adandó alkalommal jelentkezett az MTV pályázatára. Egy rövid átmeneti időben a Duna TV Műsorsajtó Irodáját is vezette, majd 2006-tól visszatért az MTV Filmfőszerkesztőségébe. Munkájához tartozott az amerikai játék- és tv-filmek, sorozatok válogatása, beszerzése, magyarítása. Többek között neki köszönhető az m2-n hosszú ideig futó „Veled is megtörténhet” sáv sikere, a Golden Globe-díjas Mad Men – Reklámőrültek című sorozatnak a díjátadással egyidejű bemutatása is. És még számos nagysikerű, népszerű film beszerzése. Nézőink még sokáig fogják hallani a nevét.

De talán ennél is fontosabb mindaz, amit István a magyar dokumentumfilm ügyéért tett. Mint a Filmfőszerkesztőségnek a területtel megbízott szerkesztője, mindent megtett, hogy megjelenést biztosítson a kortárs magyar alkotóknak a képernyőn. Nemcsak figyelemmel kísérte a fejleményeket a magyar dokumentumfilm-készítés terén, hanem személyes kapcsolatot is ápolt az alkotókkal, a dokumentumfilmes műhelyekkel, részt vett a szakmai tanácskozásokon. A szakma befogadta, megbecsülte, számított a véleményére. Több éven át részt vett a Magyar Filmszemle dokumentumfilmes előzsűrijének és zsűrijének a munkájában és erre mi is méltán lehettünk büszkék. A tanítást sem hagyta abba. Tizenöt éve folyamatosan tanította a gimnazistákat arra, hogyan kell nézniük a mozgóképeket. Az MTV-ben munkája mellett még filmklubot is szervezett. A „Csak nézünk, mint a moziban” remek válogatását is neki köszönhetjük.

A filmek mellett persze más fontos dolgok és személyek is voltak az életében. Rajongva szerette Luca lányát, a dzsesszt, a kortárs zenét. Tavaly nyáron még átúszta a Balatont. Soha nem felejtjük kópés vidámságodat, nehéz helyzeteket oldó humorodat, őszinteségedet, kedvességedet, érzékenységedet…Jó kollega voltál. Ahogy Te is, mi is az utolsó pillanatig hittünk a csodában. Nyugodj békében!

 

poloskey_500

 

Pölöskey István

1965-ben született Győrben. Első diplomáját az esztergomi Vitéz János Főiskola művelődésszervező-filmterjesztő szakán szerezte. Ezután elvégezte az ELTE keretében szervezett mozgókép-tanár szakot, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola mozgóképelmélet szakát. 1987-től kezdett filmklubokat szervezni és VHS-en gyűjteni a televízióban bemutatott játékfilmeket. 1993-tól a győri Révai Miklós Gimnáziumban és a Hetényi Géza Humán Középiskolában tanítja óraadóként a Médiaismeret-Mozgóképkultúra tárgyat. 1997-től az MTV Filmfőszerkesztőségén dolgozott szerkesztőgyakornokként, majd filmszerkesztőként. 1998-tól a Műsorsajtó Iroda vezetője a Duna Televízióban. 2000-től folyamatosan jelennek meg DVD-filmekről szóló publikációi.






nka emblema 2012