sex hikaye

Elhunyt Vajda Béla animációs filmrendező

Gyász

2011. szeptember 14. - filmhu
Elhunyt Vajda Béla animációs filmrendező

Fájdalmas veszteség érte a magyar mozgóképművészek közösségét. Vajda Béla animációs filmrendező, Balázs Béla-díjas Érdemes művész 2011 szeptember 14-én, súlyos betegség következtében elhunyt.

 

 

Vajda Béla 1935-ben született. Műszaki főiskolai diplomájának megszerzése, s rövid formatervezői gyakorlat után a Színház- és Filmművészeti Főiskolán filmrendező és operatőr szakon végzett, de már ezidő alatt is készített animációs filmeket.

1968-tól a Pannónia Filmstúdió rendezőjeként gyarapította a magyar animációs művészet hazai és nemzetközi sikereit, az utóbbi években a Magyar Rajzfilm Kft rendezőjeként alkotott. Számos rangos fesztíváldíja közül kiemelkedik az 1981-ben elnyert cannes-i Arany Pálma, amellyel Moto Perpetuo című bölcs humorú, filozofikus egyedi filmjét jutalmazták.

Vajda Béla életművében az animációs- és a dokumentumfilm speciális lehetőségei találtak egymásra, s teljesedtek ki. Finom, ámde élesen groteszk humorával az emberi élet és társadalom jelenségeit, visszáságait tárta fel meg sajátos összefüggésekben, felelős személyességgel. Sokoldalú műveltségével, szakmai itelligenciájával Vajda Béla azon polihisztor-alkotók egyike volt, akik a magyar rajzfilmművészet karakteres arculatát kialakították, és elismerten magas minőségét garantálták. Művei trendek és technológiák változásainak dacára is érvényesek és élvezetesek maradnak, így alkotói szelleme mindaddig hatni fog, míg művei vetíthetőek lesznek.

Vajda Bélától a Magyar Filmművészek Szövetsége Animációs Szakosztálya tagjai, mint kollégájuktól, mesterüktől és barátjuktól is búcsúznak. Vajda Bélát a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti.

Temetéséről később intézkednek.

Nézd meg a Cannesban díjazott animációt!






nka emblema 2012