sex hikaye

Elindult a jancso.film.hu

Szöveg, kép, mozgókép

2005. március 25. - filmhu
Elindult a jancso.film.hu
Közel másfél év előkészület után elindult a filmhu weblapcsalád legújabb tagja, a Jancsó Miklós filmművészetét bemutató honlap www.jancso.film.hu címen. A fokozatosan bővülő site az Inforg Stúdió 1999-es Jancsó-ROM-jának webes átdolgozása és továbbgondolása, amely az alkotók reményei szerint elengedhetetlen on-line segédanyag lesz a középiskolai mozgókép- és médiaoktatásban is.

Filmrendezőkről szokás írni cikkeket, nagy filmrendezőkről könyveket is, a filmekből vett képekkel vagy magáról a mesterről készült portrékkal illusztrálva a szöveget. Lehet velük interjúkat készíteni, amit ismételten írott formában, vagy hanganyagként, esetleg kép és hang együtteseként lehet a közönség elé tárni. Utóbbi esetben már filmrészletekkel lehet illusztrálni a beszélgetést. Vagy készülhet portréfilm interjúkkal, filmrészletekkel, képekkel, sőt esetleg szövegek gyors felvillantásával is.

A jancso.film.hu megpróbálja az összes lehetséges megközelítési módot egyetlen felületen, egymással összeegyeztethető módon elérhetővé tenni. Természetesen magát a jancsói életművet, az egyes filmeket nem, de ez nem is cél. Mert ha valamit, hát Jancsó filmjeit biztosan moziban, vásznon érdemes végignézni. Minden egyebet, ami a rendezővel kapcsolatban érdeklődésre tarthat számot, most megpróbáltuk egy weboldalon összegyűjteni, lássuk melyek ezek.

A címoldalon Hirsch Tibor köszöntője olvasható Miki bácsiról, aki az ő számára ácsolt diadalkapuk mellett sétál el, és rendszerint ott és akkor int be udvariasan, ahol és amikor a legkevésbé várnák el tőle. Rögtön a szöveg alatt egy link vezet át egy 11 oldalas Jancsó portréhoz, mely filmről-filmre, korszakól-korszakra haladva tekinti át az elmúlt bő negyven év történéseit.

Csend és kiáltás (1968)
Kozák András és Drahota Andrea
A folyamatosan bővülő oldal jelenleg 6 rovattal rendelkezik. A mozi, értelemszerűen filmrészletek gyűjteménye. 21 filmből összesen 209 részletet nézhet végig a látogató, de található itt egy teljes filmográfia is, mely az 1958 és 2003 között készült filmeket tartalmazza. A 21 filmhez stáblista és részletes cselekményleírás tartozik, továbbá minden filmrészletet három különböző attitűdű figura, Okostojás, Kekecberci és Kékharisnya kommentál. A rendszer és a jelenetek megegyeznek a Jancsó CD-rom vonatkozó fejezeteivel, kiegészülve a Kapa-Pepe filmek anyagaival.

Az archívum egy kereshető cikk-adatbázist rejt, melyben filmcím, szerző, forrás, dátum és kifejezés szerint is keresgélhetünk kedvünkre. A galériában képeket nézegethetünk a rendezőről és filmjeiből, míg a linktára weben elérhető Jancsó-témájú oldalakat gyűjti össze. A CD-rom egyik különlegessége, a motívumtár szintén felkerült a jancso.hu-ra. Itt a filmekben újra meg újra felbukkanó – jancsói – motívumok rövid leírása, funkciójuk ismertetése és elemzése található meg, néhány rövid részlettel illusztrálva. A víz, a tűz, a fegyverek, vagy a meztelenség mellett, motívumként jelenik meg Bartók Allegro barbaro című műve, vagy a zárókép hátranézéssel. Végezetül a múzeum rovatban maga a mester anekdotázik életéről.

A 209 filmrészletet, a 187 fotót, a 287 cikket, a 19 motívumot jelenetekkel illusztrálva, az 50 mini-interjút, valamint az egyes korszakokkal foglalkozó átfogó műfajelemzéseket tartalmazó honlap, az IHM és a Nemzeti Digitális Adattár támogatásával, a Hartai László és Hirsch Tibor által összeállított CD-rom tartalmából, a Filmhu Webwork Stúdió kivitelezésében jött létre.



Címkék

jancsó miklós , hír



nka emblema 2012