sex hikaye

Elismerés Szemzőnek Locarnoból

Az Élet Vendége

2006. augusztus 14. - filmhu
Elismerés Szemzőnek Locarnoból
Szemző Tibor filmjét elismerő oklevéllel jutalmazta a szombat este véget ért 59. Locarnói Filmfesztivál filmkritikusokból álló zsűrije - adta hírül a Magyar Filmunió.  Az elismerést Szemző Tibor személyesen vette át a Svájcban megrendezett A-kategóriás filmfesztiválon.

Az élet vendége – Csoma-legendárium című alkotás Szemző Tibor zeneszerző első egész estés mozija. A filmet Kőrösi Csoma Sándor legendája inspirálta, s Locarnóban a Kritikusok Hetén mutatkozott be a nemzetközi közönségnek.
A locarnói filmfesztivál független szekcióját, a Kritikusok Hetét 1990-ben alapította a Svájci Filmkritikusok Szövetsége. A mindössze hét filmet bemutató idei válogatásban amerikai, holland, német és svájci alkotások mellett Szemző filmje volt az egyetlen Közép-Európából érkezett alkotás.

Az élet vendégé-ért Szemző Tibor a 37. Magyar Filmszemlén a Rendezői-látvány díját nyerte el, Zányi Tamás pedig a film hangmérnöki munkájáért kapott Arany Mikrofon díjat.

A Csoma-filmet várhatóan szeptember 21-én mutatják be a magyar mozik.

Mészáros Péter Kythéra című filmjét szintén nagy sikerrel mutatták be Locarnóban, a magyar film világpremierjének az A-kategóriás nemzetközi filmfesztivál „Napjaink Filmművészei” (Filmmakers of the Present) válogatása adott otthont. A bemutatón jelen volt Mészáros Péter és a film főszereplője, Kovács Kati.
Hosszú szünet után idén két magyar filmet hívtak meg a locarnói szervezők, ami a magyar filmet illető nemzetközi érdeklődés élénkségéről tanúskodik.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012