sex hikaye

Elmarad a Golden Globe

De mi lesz Oscarral?

2008. január 8. - filmhu
Elmarad a Golden Globe
Ahogy már egy ideje sejthető volt, a hollywoodi forgatókönyvírók immár tíz hete húzódó sztrájkja miatt elmarad a Golden Globe díjátadó gálája. Az 1944-ben alapított elismerés - amelynek ceremóniája az Oscar és a Grammy gála után a harmadik legnézettebb tévés díjátadó 20 millió amerikai nézővel - díjait egy szolid sajtótájékoztató keretében hirdetik ki vasárnap este Los Angeles-ben.

A gála lefújásának igazi oka, hogy a hollywoodi színészek érdekképviselete az írók mellé állt. Tegnap a Tom Cruise vezette United Artists együttműködést kötött a WGA-val, a forgatókönyvírókat tömörítő szervezettel - írja a Guardian.

Ahogy Patric Verrone, a WGA vezetője fogalmazott: "a United Artists (egyesült művészek) a nevének megfelelően járt el, és jövőbe mutató megállapodást kötött". Ennek lényege, hogy a színészek elfogadják az írók követelését, hogy részt kapjanak a DVD-eladások és a digitális forgalmazás bevételeiből.

Színészek nélkül pedig nem lehet gálát rendezni, sőt írók nélkül sem, hisz így nincs, aki megírja a frappáns felkonf-szövegeket. Így vasárnap a tévénézők a sajtótájékoztató mellett rövid összeállításokat láthatnak a jelöltek filmjeiből, valamint az eseményt közvetítő NBC felvételről sugárzott sztárinterjúkkal igyekszik befoltozni az üresen maradt műsoridőt.

Nem kétséges, hogy a gála elmaradásának legnagyobb vesztese a tévétársaság, amely mindent megpróbált az esemény megmentésének érdekében, a Variety szerint komoly esély volt a gála elhalasztására is, ám a bizonytalan időtartamú sztrájk miatt ez sem volt jó megoldás. Végül hosszas huzavonát követően az NBC-nek a műsor "átszerkesztése" mellett kellett döntenie.

A novemberben kezdődött sztrájknak a Golden Globe gála lefújása az eddigi legsúlyosabb következménye, bár a munkabeszüntetés már eddig is mintegy 500 millió dolláros kiesést jelent Hollywoodban. A leglátványosabb következmény egyelőre az olyan tévéműsorok elmaradása volt, mint a Jay Leno vagy David Letterman talkshow-ja, de előbb-utóbb komoly fennakadások várhatóak a tévésorozatok valamint a filmgyártás területén is.

Nagy kérdés, mi lesz az Oscar-díjátadóval. Ugyan a február 24-i eseményig még van idő bőven, ám a frontok egyelőre kellőképpen merevnek látszanak ahhoz, hogy idén az arany szobrok is csak postai úton jussanak el gazdáikhoz.



Címkék

hír



nka emblema 2012