sex hikaye

Elsőfilmesek arattak sikert az osztrák filmek fesztiválján

Csendélet és Nova Huta felé

2012. március 26. - filmhu
Elsőfilmesek arattak sikert az osztrák filmek fesztiválján

Elsőfilmes rendezők alkotásai kapták a fődíjat az osztrák filmek fesztiválján, a vasárnap véget ért Diagonalén - tudatta az MTI.

 

 

A játékfilm kategóriában Sebastian Meise Stilleben (Csendélet) című filmjének, a dokumentumfilmek között Dariusz Kowalski Richtung Nova Huta (Nova Huta felé) című alkotásának ítélte oda a grazi fesztivál zsűrije a fődíjat.

Ahogy az ugyancsak elsőfilmes Markus Schleinzer Michael című filmje, a Csendélet is a pedofília témaköréhez kapcsolódik. A Lengyelországban született Kowalski a kommunista iparosítás egykori mintavárosát kereste fel kamerájával.

A korábban többek között Cannes-ban is bemutatott Michael a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést vehette át a Diagonalén. Az Osztrák Filmdíjat és az osztrák kritikusok fődíját elnyert Lélegzés (Atmen) - Karl Markovics osztrák színész első rendezői munkája - nem volt a díjazottak között.

diagonale_stilleben_500
Csendélet


Összesen 131 filmet és videót vetítettek Grazban a filmes mustrán, ebből 39 volt premier és 15 ausztriai premier. A súlypontot a dokumentumfilmek képviselték: mintegy háromszor annyi alkotást mutattak be ebben a műfajban, mint ahány játékfilmet.

A szervezők közlése szerint a tavalyinál kevesebb vetítés ellenére is az előző évihez hasonló számú, közel 24 ezer nézőt vonzott a program, a rendezvények 74 százalékos kihasználtság mellett zajlottak. Az osztrák sajtó beszámolóiban ugyanakkor a "válsághangulat" jelzővel is találkozni lehetett. Ennek oka az, hogy az idei rendezvény egyik fő szponzora felmondta a fesztivál támogatását. A nehézségekre a szervezők is utaltak egy közleményükben. "A szűkösebbé vált anyagi lehetőségek miatt közép- és hosszútávon erőteljesen korlátozottak a Diagonale fejlődési lehetőségei" - fogalmaztak.

diagonale_richtungnowahuta_500
Nova Huta felé


Idén 15. éve rendezték meg Ausztria második legnagyobb városában, a stájerországi Grazban a Diagonalét. A vetítések mellett filmszakmai beszélgetéseket, kiállításokat, koncerteket is kínáló fesztivál mára az ország határain túl is ismertté vált.

A grazi seregszemle elsősorban a fiatal rendezők támogatását tekinti a feladatának. Ezt mutatja az is, hogy az ötszáz pályamű közül kiválasztott programot ugyancsak egy debütáló rendező, Anja Salamonovitz Spanien (Spanyolország) című, korábban a Berlini Fesztivál mezőnyében szereplő alkotása nyitotta meg kedden. A korábban dokumentumfilmesként bemutatkozó Salomonovitz új filmje két, Spanyolországba igyekvő menekültről szól, de a történetben szerepet kap idegengyűlölet, játékszenvedély és féltékenység is.






nka emblema 2012