sex hikaye

Európai fesztiválsikerek érkeznek a magyar mozikba

Hat film egyenesen Karlovy Varyból

2015. június 27. - filmhu
Európai fesztiválsikerek érkeznek a magyar mozikba

Hat olyan film is versenyez az idei Karlovy Vary filmfesztiválon, amelyek a magyar mozikba is eljutnak. Az európai alkotásokkal először az októberi Mozinet Filmnapok keretében találkozhatunk, az azt követő hónapokban pedig országos moziforgalmazása is kerülnek.

 A filmek között megtalálható a Berlinale-n Ezüst Medvével jutalmazott "balkáni western", az Aferim!, amely a Hollywood Reporter szerint a 12 év rabszolgaság európai olvasata, pimasz humorral és módfelett aktuális tartalommal fűszerezve. A Variety szerzője az filmet Radu Jude eddigi legkiforrottabb és legjobb alkotásának tartja, különleges és intellektuális filmélménynek nevezve. Jude nem ismeretlen a hazai közönség számára: előző, ugyancsak a Berlinale-n debütált rendezése, a Mindenki a mennybe megy 2012-ben került a magyar mozikba, szintén a Mozinet forgalmazásában.

aferim600

Radu Jude: Aferim!

Paolo Sorrentino az Oscar-díjas A nagy szépség után ismét Fellinit idéző, lenyűgöző filmmel jelentkezik. Ezúttal egy Alpok-beli luxusszálloda szolgáltatja a díszletet, itt pihen a már nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerző és karmester, Fred (a kétszeres Oscar-díjas Sir Michael Caine) és legjobb barátja, a filmrendező Mick (Harvey Keitel). A megigéző képekben gazdag mozi a rendezőóriás Sorrentino eddigi legnagyszabásúbb, angol nyelven forgatott alkotása, amelyben Caine és Keitel mellett olyan sztárok remekelnek, mint Rachel Weisz, Paul Dano és Jane Fonda. Az Aferim!-hez hasonlóan ez a film is a fesztivál Horizons szekciójában versenyez, csakúgy, mint a Kosok című film. Festői szépségű izlandi völgyben él a birkatenyésztő testvérpár, Gummi és Kiddi. Azonos életmódot élnek, azonos területen az ország legjobb vérvonalú, díjnyertes juhait tenyésztve, de ezek ellenére négy évtizede nem álltak szóba egymással. Amikor Kiddi birkáit végzetes betegség támadja meg, csak úgy menthetik meg a jószágokat, ha ennyi évnyi haragtartás után újra összefognak. Az egyszerre fanyar humorú és drámai, gyönyörű tájakra kalauzoló Kosok a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon az Un Certain Regard szekció fődíját nyerte, néhány hónappal később pedig Kolozsváron a Zsűri Különdíját és a Közönségdíjat kaparintotta meg.

kosok

Grímur Hákonarson: Kosok


A Legújabb testamentum című film szerint Isten nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. Lánya, a tízéves Ea feltöri apja számítógépét, az embereknek sms-ben kiküldi haláluk időpontját, ezzel káoszt szabadít a világra, majd megszökik, hogy hat új apostolt keressen, akikkel megírhatja a Legújabb testamentumot. Jaco Van Dormael, a Mr. Nobody rendezőjének fekete vígjátékában, a Legújabb testamentumban Istent az egyik legsokszínűbb belga színész, Benoît Poelvoorde (Coco Chanel, A hírnév ára, 3 szív) alakítja. A polgárpukkasztó, de hangulatában leginkább az Amélie csodálatos életét idéző filmben Poelvoorde mellett fontos szerepet kap François Damiens (Tango Libre – Szabad a tánc, Körberajzolva) és Catherine Deneuve is, hogy egy teljesen őrült, életigenlő utazásra hívják a nézőt.

A Fúsi című film címszereplője (Gunnar Jónsson) 43 éves, de még mindig az anyjával él. A túlsúlyos, magányos férfi élete megváltozik, amikor anyja udvarlója beíratja őt szülinapi ajándékként táncórákra. Itt ismerkedik meg a különc Sjöfnnel (Ilmur Kristjánsdóttir), aki szép lassan kicsalogatja a magányos férfit a csigaházából, Fúsinak pedig nem kell sok, hogy teljesen belehabarodjon a nőbe. Ám hamarosan kiderül, hogy Sjöfn a virgonc felszín alatt legalább annyira sebzett, mint Fúsi. Az izlandi író-rendező Dagur Kári finom humorral átszőtt, érzelemgazdag filmjét a Berlinalén mutatták be először, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját nyerte.

fusi600

Dagur Kári: Fúsi

A lecke című film Nadezhda (Margita Gosheva) tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, noha odahaza sokkal nagyobb gondjai vannak: hála adósságainak, a becsületes és szigorú elvek szerint élő Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt. A rendezőpáros bemutatkozó nagyjátékfilmje szenvtelenül és brutális őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról. A lecke San Sebastianban mutatkozott be, majd az egész világot bejárta, Szófiában pedig minden fontosabb díjat begyűjtött.

 lecke600

Kristina Grozeva, Petar Valchanov: A lecke

 

(forrás: Mozinet)



Címkék

Karlovy Vary , mozi , Mozinet



nka emblema 2012