sex hikaye

Február 3 és 5 között érkezik a 43. Magyar Filmszemle

Két helyszín, nyolc nagyjátékfilm

2012. január 11. - filmhu
Február 3 és 5 között érkezik a 43. Magyar Filmszemle

Szakmai körökben már korábban is terjedt a hír, hogy mégis lesz Magyar Filmszemle - ezt Tarr Béla, a Filmművészszövetség nemrégiben megválasztott elnöke a Variety moszkvai tudósítójának megerősítette.

Szakmai körökben már korábban is terjedt a hír, hogy mégis lesz Magyar Filmszemle - ezt Tarr Béla, a Filmművészszövetség nemrégiben megválasztott elnöke a Variety moszkvai tudósítójának megerősítette. Azóta kiderült, a háromnapos rendezvény helyszíne február 3 és 5 között az Uránia és a Toldi mozi lesz.

A 41 éves hagyományokhoz szeretnének visszatérni azzal, hogy az éves filmmustra időpontja ismét február lesz, és a nyolc nagyjátékfilm mellett a magyar filmgyártás minden spektrumát szeretnék bemutatni, tehát a kisműfajok is képviseltetik magukat a rendezvényen. Tarr Béla a Variety-nek elmondta: szeretnék helyreállítani a Magyar Filmszemle tekintélyét, és a magyar film legjobbjait mutatják be akkor, amikor igencsak nehéz két év áll a filmszakma mögött.

Tarrt nemrégiben választották meg a Filmművészszövetség elnökének, aktív és konstruktív hozzáállást ígért annak érdekében, hogy a magyar film autonómiáját és önkormányzatiságát visszaállítsák. (Interjú Tarr Bélával a Népszabadságban).

Tarr a Variety-nek elmondta, hogy a Magyar Filmszemle jogai a Magyar Filmművészszövetséghez tartoznak, és a Mozgókép Közalapítvány megszűnésével a szemle főszervezői is ők lesznek. Tarr szerint a Filmszemle megújításának kulcsfontosságú szerepe lesz a magyar filmgyártás újjáéledésében, hiszen a bemutatásra kerülő filmek nagy része állami támogatás nélkül, nagyon nehéz, lehetetlen körülmények között készült. Terveznek egy konferenciát is, ami a magyar film európai szerepét járná körül.

Noha filmcímeket még nem hoztak nyilvánosságra, de a nyolc film között minden bizonnyal helyet kap majd a Tarr Béla vezetésével készült Magyarország 2011, valamint Fliegauf Bence Csak a szél című új rendezése, amit meghívtak a Berlinale versenyprogramjába. Valószínűleg a programba kerül Török Ferenc Isztambul című filmje és Szabó István Az ajtó című Szabó Magda-adaptációja is, amelyek később forgalmazásra is kerülnek majd. Szinténelképzelhető, hogy végre látható lesz Deák Kriszta Aglaja című filmje, valamint Cserhalmi Sára és Pálfi György új filmjei is felmerültek lehetőségként.





nka emblema 2012