sex hikaye

Felújított Patyomkin

Kivágott vágások

2004. december 30. - filmhu
Felújított Patyomkin
A Patyomkin páncélos című, Szergej Eisenstein rendezte filmtörténeti klasszikus felújított változatát tekintheti a meg az 55. Berlini Filmfesztivál közönsége – jelentették a szervezők. Az 1905. évi forradalom 100. és a film első bemutatásának 80. évfordulójára készített verzió 2005. február 12-én és 13-án lesz levetítve a Retrospektív szekcióban. Az előadásokat élő hangversenyzene fogja kísérni.

Eisenstein a Patyomkin páncélosban alkalmazott úttörő vágási technikájával forradalmi változást idézett elő a filmművészetben. 1925-ben az oroszországi forradalom huszadik évfordulójára három hónap alatt elkészült alkotás a világ legjobb rendezőinek sorába emelte az alig 27 éves Eisensteint. A film zenéje, melyet az 1926-os német premierre Edmund Meisel kompolnált szintén nagy szerepet játszott a Patyomkin páncélos világsikerében. A kísérőzenét is felfrissítették az előadásokra, amelyet a German Film Orchestra Babelsberg fog előadni.

A filmtörténeti klasszikus élete egyben a csonkítások és újravágások sora is. A cenzoroknak ez az alkotás jelentette a legtöbb munkát az 1920-as években. Ennek eredménye, hogy nem létezik teljes, megbízható tudósítás a matrózlázadás és a forradalom leverését bemutató film oroszországi premierjéről.

A többszörösen évfordulós alkotás különleges eseménye lesz a 2005. február 10. és 20. közötti berlini filmes mustrának. A most rekonstruált orosz premierverzió tartalmazza az eredeti feliratokat, az eredeti grafikai megoldásokat és Trockij nyitószavait is. Sőt, a híres lépcsőjelentet is érintette a film felújítási munkája, ugyanis újravágták az átdolgozások és a cenzori tevékenység eredményét, hogy a "legeredetibb" formájában mutathassák be a Patyomkin páncélost.






nka emblema 2012