sex hikaye

Fenyő Iván Mikszáth Kálmán bőrébe bújik

Tévéfilmet forgat Miklauzic Bence

2010. november 4. - filmhu
Fenyő Iván Mikszáth Kálmán bőrébe bújik

Az Éji séták című tévéfilm több Mikszáth-motívum egybegyúrásával készült: egy újságíró és egy öngyilkosságra készülő ember találkozása. A cikkben szereplő fotókat Valuska Gábor készítette.

Miklauzic Bence rendező (Ébrenjárók, A zöld sárkány gyermekei) Mikszáth Kálmán az 1880-as évek elején írt tárcanovelláiból Hegedüs Bálinttal (Mázli) közösen készített forgatókönyvet. Az egy éjszaka történetét elmesélő történet operatőre Vecsernyés János, főszereplői Fenyő Iván, Székely B. Miklós és Bánfalvi Eszter, a fontosabb mellékszerepekben Thúróczy Szabolcsot, Lengyel Ferencet és Gazsó Györgyöt láthatjuk.

Az Emelet és a Para című filmeket jegyző producer páros, Lajos Tamás és Mink Tamás az ORTT támogatásával és a Magyar Televízióval koprodukcióban valósítja meg az 50 perces tévéfilmet. Az elkészült művet az a Magyar Televízió december 27-én tűzi műsorára, de előreláthatóan a 42. Magyar Filmszemle versenyprogramjában részt vesz majd a film.

Mikszáth Kálmán novelláiban humánusan, érzékletesen, mégis finom és fájó humorral mutatja be Pest árnyékos oldalát: a  nyomornegyedeket, a szegényeket és nincsteleneket, akik mindennapos „élethalálharcot” vívnak a nagyváros dzsungelében. A film alkotóit a novellafüzér karakterei, hangulatai és motívumai ihlették meg, reményeik szerint a kosztümös Mikszáthi világ érzelmileg átélhető lesz a mai nézők számára is. (Az eredeti szövegek itt olvashatók)

_MG_9395
Még több kép a forgatásról

A forgatás szünetében rendezett sajtótájékoztatón Miklauzic Bence rendező elmondta: hogy a történeteket Hegedüs Bálint találta - az ő ötlete volt, hogy ne egy konkrét novellát dolgozzanak fel, hanem a tárcák különböző motívumaiból, karaktereiből gyúrjanak össze egy történetet. Ezek a tárcanovellák a sajtóban jelentek meg: valós karakterek életét, aktuális eseményeket dolgoztak fel, tükörképet állítva az 1880-as évek Pestjének. "Ezek két-három flekkes írások, amelyekben mély emberi drámák jelennek meg humorral és humanizmussal átitatva" - mondta Hegedüs Bálint forgatókönyvíró. "A szövegeket Mikszáth Kálmán egyes szám első személyben adta elő, így természetes volt számomra, hogy az ő karaktere is jelenjen meg az adaptációban, ez lett a Fenyő Iván alakította Rikner Mihály, a Pesti Hírlap szerkesztője, aki egy éjszaka találkozik lapja egykori szedőjével, Gimey Jánossal (Székely B. Miklós)"

_MG_9348
Még több kép a forgatásról

Két társadalmi osztály találkozik ezen az éjszakán: az előkelő, jól fizetett és jól öltözött újságíró alkut köt az állástalan, éhező szedővel: "Két hete megharapta ugyanis egy veszett kutya. Érzi, tudja a veszettség utolsó stádiumában van. Attól fél, ha hazamegy, eluralkodik rajta a gyilkos kór, és a végstádiumban kitörő őrületében megharapja lányát és két unokáját. Ez az utolsó éjszakája. Felajánlja Rikner Mihálynak, ha a szerkesztő meghívja egy vacsorára, akkor végignézheti egy veszett ember utolsó éjszakáját. Őrülettel, agóniával, és borzalmas kínhalállal - az újságolvasók szeretik a hátborzongató, és ráadásul igaz történeteket." - áll a szinopszisban.

Az alkotók egy emberként hangsúlyozták Mikszáth Kálmán modernitását: Hegedüs Bálint szerint érdekes, hogy noha a történet 1880-ban játszódik, Mikszáth már akkor is kritikus szemlélettel közelített a médiához, hogy az újságokban az egyre borzasztóbb, egyre véresebb történeteket kell lehozni a nagyobb példányszám érdekében. Bánfalvi Eszter szerint Mikszáth "igazi modern csávó volt", és noha valóban van aktualitása is a film történetének, a nagy, örök emberi témáknak mindig van létjogosultsága. Bánfalvi Eszter egyébként Gimey János lányát, Rózát alakítja, aki prostituáltként próbál meg pénzhez jutni, és az este egy pontján az elkeseredett szedő lányát is fejajánlja az újságírónak, legyen a kitartója.

_MG_9378
Még több kép a forgatásról

Székely B. Miklós szerint Gimey János karaktere nem sokban tér el az eddigi szerepeitől, ennek ellenére mégis gondban van a szerep megformálásakor: "Sok elesett embert játszottam már, de Mikszáth az külön ügy" - mondta a színész. "Fontos, hogy az általam alakított személy legyen valódi, meglegyen benne a dráma, ugyanakkor meglegyen az a mosoly is, ahogyan Mikszáth megsimogatja ezekben az írásokban a szereplőit." Fenyő Iván karakterének gőgös távolságtartását hangsúlyozta: Rikner Mihály nagy sikereket ér el az alsóbb néposztályokról szóló cikkeivel, de nem mer igazán közel menni az emberekhez, ezért nagy próbatétel számára is a Vörös Kakasban töltött este, ahol vendégül látja az éhező szedőt. "A vendéglőben felbukkannak a pesti nyomornegyed jellegzetes alakjai, amelyek mind egy kiszámíthatatlan és Rikner Mihály életét végérvényesen megváltoztató végkifejlet felé sodorják a történetet." - olvashatjuk a szinopszisban.

_MG_9418
Még több kép a forgatásról

Az Éji séták című tévéfilmet tíz nap alatt rögzítették a Magyar Televízió Kunigunda utcai stúdiójában: az 50 perces művet december 27-én, főműsoridőben tűzi műsorára a közszolgálati csatorna. Miklauzic Bence legutóbbi rendezését, A zöld sárkány gyermekei-t legutóbb a Varsói Filmfesztiválon vetítették, a rendező elmondta, az MMKA jelenlegi fizetésképtelen helyzetében a film tervezett novemberi bemutatója elmarad, a nemzetközi fesztiválkörút után a Filmszemlén lehet majd látni a filmet.






nka emblema 2012