sex hikaye

Filmalap: tiszta lappal indulnak tovább a producerek

A kormány kedden határozott

2012. március 22. - filmhu
Filmalap: tiszta lappal indulnak tovább a producerek

Rendeződhet a producerek tartozásainak ügye a kormány keddi határozata értelmében, amely rendelkezik a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) megszüntetéséről és a tartozások rendezéséről - tudatta a Magyar Filmunió.

 

"Befejező szakaszához érkezett az MMKA tartozásállományának konszolidációja. A Magyar Közlöny 2012. évi 32. kiadványában megjelent kormányhatározat értelmében a normatív támogatási igények kivételes, egyszeri elismerésével a visszatérítendő támogatások, azaz a producerek tartozásainak ügye rendeződhet" - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-vel. Az összegzés szerint az intézkedés csaknem százötven filmelőállítót - többségében ismert filmgyártó céget - és egyéb mozgóképszakmai szervezetet érint.

"A visszatérítendő támogatások - amelyeket az MMKA részlegesen vagy egyáltalán nem érvényesített a támogatottakkal szemben - összességében közel 1,6 milliárd forintot tesznek ki" - olvasható a közleményben. Ezzel az összeggel a producerek tartoznak az MMKA-nak. A tájékoztatás szerint a 2010. december 31-ig teljesített, igazolt és a közalapítványhoz benyújtott normatív (ám készpénzre nem váltható) támogatási igények és a visszatérítendő támogatásból származó tartozások rendezésével a Magyar Nemzeti Filmalap "jelentős terhet vesz le a filmszakmai szereplők válláról".

Az 1069/2012. (III. 20.) számú kormányhatározat szerint az intézkedés határideje május 31.

A közalapítvány összességében mintegy 10 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel az elmúlt években, amelynek a jelentős részét kitevő banki hiteleket a Filmalap tavaly decemberig kifizette. A még fennálló adósságok rendezése folyamatosan zajlik.






nka emblema 2012