sex hikaye

Filmek, sztárok, EB döntő

39. Karlovy Vary Filmfesztivál

2004. június 29. - filmhu
Filmek, sztárok, EB döntő
Jim Jarmusch:
Coffee and CigarettesA cseh futballválogatott menetelése közepette, az elődöntők és a döntő között, július 1-én, pénteken veszi kezdetét a 39. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál. Az időzítés nem is lehetne tökéletesebb: a vetítésekkel csak egyetlen meccs, a döntő időpontja ütközik, ahol viszont jó eséllyel vehet részt a fesztiválnak otthont adó Csehország válogatottja.

Ha a csehek győzni tudnak a görögök ellen, a filmfesztivál gyakorlatilag szünetelni fog vasárnap este 8 és 11 között, ha pedig Csehország Európa-bajnok lesz, valószínűleg a hétfő reggeli vetítéseken sem tolong majd a másnapos filmbarátok tömege. Ennyi azonban mindenképpen belefér, hiszen a filmeket két-három alkalommal is vetítik, így senkinek nem kell túlzott áldozatot hoznia, amikor az egyébként is kiszámítható végű mozgóképek helyett, a teljesen kiszámíthatatlan focit választja.

Richard Linklater: Before Sunset
Az első napokban focilázban fog égni Karlovy Vary, ezt biztosra vehetjük. Pedig a fesztivál idei kínálata legalább olyan színvonalúnak ígérkezik, mint a tavalyi. Ellátogat az észak-csehországi fürdővárosba, John Cleese, Harvey Keitel, Charlie Kaufman és Elijah Wood, hogy csak a legnagyobb neveket említsük. Itt lesznek a nagyobb fesztiválok érdekesebb filmjei, többek között a Fahrenheit 9/11, Almodovar új filmje a La mala educación. Richard Linklater megcsinálta a Mielőtt felkel a nap folytatását, az erősen kapuzárási pánikot sejtető Before Sunset (Mielőtt lemegy a nap) címmel, Stephen Fry rendezőként próbál szerencsét (Bright Young Things), Michael Wintherbottom pedig a génsebészet veszélyeit taglalja a „nemisolyantávoli” jövőben, Code 46 című opuszában. Szintén bemutatják az új Charlie Kaufman-könyvből készül Eternal Sunshine of a Spotless Mindot, a velencei nagy vesztes Marco Belocchio filmjét, a Buongiorno Nottét, valamint Mika (nem Aki) Kaurismaki HoneyBaby című alkotását, mely az Orfeusz és Euridiké baltikumra hangszerelt változata.

Paprika Steen: Aftermath
A francia új-hullám két jelentős alakja Alan Resnais és Jacques Rivette is új filmmel jelentkezett a tavalyi év folyamán. Előbbi egy 1925-ös operett filmes adaptációját készítette el, Not on the Lips címmel. Ezen kívül a két legfrissebb Kim Ki-duk film (Samaritan Girl, Tavasz nyár…) és Park Chan-wook Old Boy című cannes-i díjazottja is látható lesz a fesztiválon, ha már Dél-Korea nem lehet ott az EB-n.  

A hivatalos versenyprogram érdekessége, hogy a 16 film rendezője között nincs igazi nagyágyú. Ott van viszont Janisch Attila a szemle fődíjas Másnappal, a dogma színésznő Paprika Steen első rendezésével, melynek címe Aftermath, valamint a francia nézettségi listán immár 14 hete az első tíz között tanyázó Les choristes, Christophe Barratier rendezésében.

Antal Nimród: Kontroll
A másik magyar versenyfilm, Nemes Gyulától A múlandóság gátja, a dokumentumfilmes programba került be. Az East of the West szekció kifejezetten kelet-európai filmekre specializálódik, itt kapott helyet a Mix, míg Antal Nimród Kontrollját a Variety kritikusai választották tíz kedvenc filmjük közé, melyeket hagyományosan kétnapos, igen népszerű program keretében mutatnak be a közönségnek.

Fliegauf Benedek új filmje, a Dealer, a Forum of Independents szekcióban kapott helyett. Ugyancsak a függetlenek között lesz látható Jim Jarmusch legújabb filmje, a Coffee and Cigarettes. A tavalyi fesztivál talán legerősebb csapata, az amerikai függetlenek idén is szép számmal képviseltetik magukat, Jarmusch filmjével együtt összesen 10 independent alkotás érkezik az Államokból, köztük egy ígéretes dokumentumfilmmel a Beatles első amerikai látogatásáról.

A Karlovy Varyban mindig nagy érdeklődésnek örvendő retrospektív sorozat idén John Cassavettes munkáiból válogat. A tíz legjobb török film és a katalán program mellett a fesztivál egy-egy filmmel tiszteleg Sergio Leone, Szergej Paradzsanov és Miroslav Ondricek előtt is. Külön tematikus blokkot szentelnek a táncfilmeknek, köztük Grunwalsky Ferenc Táncalak, valamint Tolnai Szabolcs Egy ismeretlen naplója - Nagy József portré című filmjeivel. Ezzel a magyar filmek sorának még mindig nincs vége, Az archívum kincsei szekcióban a Körhinta egy felújított változatát is láthatja a közönség.

A filmhu idén is helyszíni tudósításokkal jelentkezik, a legfrissebb hírekkel, beszámolókkal, filmkritikákkal és interjúkkal.



Címkék

hír



nka emblema 2012