sex hikaye

Filmes könyvek: elsőként a vágók örülhetnek

Új kiadó a filmes piacon

2011. január 25. - filmhu
Filmes könyvek: elsőként a vágók örülhetnek

Megjelent végre magyarul Walter Murch szakkönyve a vágásról Egyetlen szempillantás alatt - Gondolatok a filmvágásról címmel a Francia Új Hullám Kiadó Szerzőifilmes könyvtár sorozatában. A folytatásban Ozu, Bresson, Dreyer, Godard, Hitchcock és Truffaut érkezik.



Walter Murch munkája Edelényi János operatőr-filmrendező (Príma primavéra) fordításában és a Magyar Film- és Videovágók Egyesületének (H. S. E.) ajánlásával és támogatásával először jelenik meg magyar nyelven, egyúttal ez az első magyar nyelvű kötet, ami teljes egészében a film vágásának roppant összetett és érdekes kérdésével foglalkozik. A kötet szerzője Walter Murch, akit az Amerikai és a Brit Filmakadémia is kitüntetett már a Legjobb Vágó és a Legjobb hangmérnök díjával olyan filmekért mint Az angol beteg, az Apokalipszis most, a Magánbeszélgetés, a Julia, a Ghost és a Keresztapa III. című filmekért.

 

walter-murch-borito


A Francia Új Hullám Kiadó Szerzőifilmes könyvtár sorozatának szerkesztője Pentelényi László, a továbbiakban tervezik megjelentetni Paul Schrader A Transzcendentális stílus a filmben (Ozu, Bresson, Dreyer) című könyvét a második félévben, illetve a 80 éves Jean-Luc Godard tiszteletére egy egész tanulmánykötetet szentelnek majd. A Jean-Luc Godard dicsérete című tanulmánykötet magyar szerzők cikkeit, esszéit és tanulmányait tartalmazza majd, amit a rendező nyolcvanadik születésnapjának, ill. az életmű Oscar-díjának a tiszteletére jelentet meg a frissen alakult Francia Új Hullám Kiadó, illetve a Bevezetés egy (valódi) filmtörténetbe című kötet lesz Godard első magyar nyelven megjelenő munkája.

Előkészületben lévő könyvek:

Robert Bresson: Feljegyzések a filmművészetről.
Sidney Lumet: Hogyan készül a film?
Gellai Tamás - Kővári Orsolya: Az arcok iskolája. Bevezetés Fehér György operatőr-(tévéfilm)rendező világába.
Győrffy Miklós: [Ingmar Bergman. Monográfia.]
Ádám Péter: A férfi, aki szerette a mozit: François Truffaut. Monográfia.
Gérard de Nerval: A tűz leányai. [Lese Filles du Feu.] ford. Brodszky Erzsébet és Pacskovszky Zsolt.
[Akira Kurosawa monográfia]
Bellour, Raymond - Bandy, Mary Lea (szerk.): Jean-Luc Godard: Son + Image 1974-1992. [Ezen tanulmánykötet magyar frappáns és találó címverziójára ötleteket várnak!]
Hajdu Szabolcs: [Tamara. Képeskönyv.]
Féjja Sándor – Veress József: [Filmkönyvek könyve. A magyar filmművészeti szakirodalom bibliográfiája.] (több kötetben)
Andrej Tarkovszkij: A megörökített idő.
David Bordwell: Elbeszélés a játékfilmben.
François Truffaut: Életem filmjei.
François Truffaut levelei.
Claude Chabrol – Eric Rohmer: Alfred Hitchcock.
Eric Rohmer: Erkölcsi példázatok.
[Godard on Godard.]
Báron György: [Eric Rohmer.]
Jonathan Rosenbaum: [Jacques Rivette.]

A tervezett, még meg nem jelent kötetek csak tájékoztató jellegű adatokat tartalmaznak, a végleges kiadványok és a megjelenések sorrendje változhat. A kiadó várja az érdeklődők véleményeit, javaslatait a tervezett kiadványokkal kapcsolatban a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.






nka emblema 2012