sex hikaye

Filmes MA-képzések indulnak az SZFE-n

Február 15-ig lehet jelentkezni

2012. január 18. - filmhu
Filmes MA-képzések indulnak az SZFE-n

Három mesterképzés indul a 2012/13-as tanévben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen: a Látványtervező művész szak mellett a Filmrendező és Dokumentumfilm-rendező művész képzésekre jelentkezhetnek a filmezés iránt érdeklődők. A jelentkezési határidő február 15-e.

 

 

Az előző tanévben a Színház- és Filmművészeti Egyetem először indított MA-képzéseként Mozgókép Látványtervező Művész szakot, amely az Oscar-jelölt M. Tóth Géza animációs filmrendező irányításával elsősorban játék- animációs- és reklámfilm, valamint a televíziós és színházi produkciók készítése iránt érdeklődő szakembereket képez.

A szak jelentősége az utóbbi évtizedekben megváltozott színházi, filmes, televíziós és más multimediális elvárások miatt különösen aktuális napjainkban, amikor a szöveg és a verbális reprezentáció mellett a látvány egyre hangsúlyosabb szerepet kap. A digitális technológiák térhódításával a látvány megtervezése művészi, professzionális működtetése képzett szakembereket igényel. A látványtervező szak ehhez az igényhez kínálja a legmagasabb szintű művészi és pedagógiai képzést.

A négy féléves kurzus első szemesztere aktív workshop-munkával kezdődik, majd intenzív gyakorlati munkával folytatódik a tanév. Az általános elméleti tárgyak, és a speciális ismereteket oktató elméleti és gyakorlati kurzusok mellett a leghangsúlyosabb tárgy a „Látványtervezés gyakorlat”, amely keretében a hallgatók a saját maguk által meghatározott művészeti programmal foglalkozhatnak. A látványtervező szakos hallgatók rendelkezésére áll egy technikailag jól felszerelt tanterem, magas szintű prezentációs technikával, és a gyakorlati képzéshez szükséges, megfelelő szoftverállománnyal felszerelt számítógépes munkaállomásokkal. Egyéb technikai felszereltség (kamerák, világítási kellékek, speciális effekt, stb.) az egyetemen adott, a műtermi gyakorlatokhoz a Film Főtanszak által használt műtermek biztosítják a helyszínt.

A mesterszakos hallgatók országos fórumokon, nemzetközi kiállításokon, projektekben vehetnek részt tanulmányaik során. A szakra meghatározott főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezők jelentkezhetnek, a felvételi vizsga többfordulós, alkalmassági és gyakorlati megmérettetésből áll.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2012-ben először indítja Filmrendező művész mesterszakát. A 4-8 fős osztályokban zajló képzés komolyan veszi a tehetséggondozást: a szoros tutoriális tanár-diák kapcsolat mellett személyre szabott feladatokkal igyekszik a szakmai fejlődést biztosítani. Az elméleti és gyakorlati képzés Európában egyedülálló módon nem pusztán a szakma elsajátítását tűzi ki céljául, hanem társadalmi és művészi ismeretekben jártas, széles látókörű kreatív értelmiségi foglalkozásként igyekszik értelmezni a filmrendezést.

A filmrendezői alapképzéshez képest, amelyen a filmkészítéshez szükséges gyakorlati tudást sajátítják el a hallgatók, a mesterszakos filmrendező a művészet és a mesterség ötvözésére képes személyiség. A képzés az önálló filmalkotásra való készséget, az alkotói felelősségtudatot erősíti. A mesterszakon végző filmrendező képes lesz önálló játék-, televíziófilmet és műsorokat, dokumentumfilmet és ismeretterjesztő filmet létrehozni.

A 2012-ben induló osztály vezetője Gothár Péter Kossuth-díjas film- és színházrendező lesz, de mások mellett Pálfi Györggyel, Szász Jánossal, Török Ferenccel és Miklauzic Bencével is találkozhatnak majd a hallgatók. A gyakorlatorientált képzésben résztvevők félévenként egy film előkészítésével és leforgatásával mélyítik majd el gyakorlatban is tudásukat. A szakra meghatározott főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezők jelentkezhetnek, a felvételi több fordulóból áll.

Először indul Magyarországon 2012-ben felsőfokú diplomát adó Dokumentumfilm-rendező művész szak, Almási Tamás irányításával. A dokumentumfilm készítés virágkorát éli Európában és a tengerentúlon is, nem egészen szinkronban a magyar gyakorlattal. Ez a gondolat váltotta ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetéséből és a szakfelelős, Almási Tamás, Kossuth-díjas dokumentumfilm rendezőből, hogy elindítsák a képzést. A szakon nagyobb teret kap a gyakorlati tudás megszerzése, amelynek egyik specifikuma, hogy a hallgatók félévenként legalább egyszer terepmunkán vesznek majd részt. A tíznaposra tervezett alkotó táborokat az ország különböző pontjain rendezik meg, s ezekben a hallgatók professzionális eszközökkel sajátíthatják el, mélyíthetik filmkészítői, etikai és egyéb tudásukat. A képzésre filmes és televíziós előképzettséggel rendelkezők mellett bármilyen főiskolai vagy egyetemi diplomával lehet jelentkezni. A sikeres felvétel feltétele, hogy a jelentkező meggyőzően bizonyítsa különböző feladatok megoldásával filmes kompetenciáját.

A dokumentumfilm-rendező MA-képzéssel párhuzamosan indul – szintén Almási Tamás vezetésével – a dokumentumfilm-rendező mesterképzés nemzetközi változata: a DOCNOMADS kurzus szintén felsőfokú diplomát ad, az oktatás nyelve pedig angol lesz. Az idegen nyelvű képzés két másik egyetemmel közösen jön létre: egy félévet a portugál (lisszaboni), egyet a belga (brüsszeli) partnerintézménynél hallgatnak a diákok. A világ bármely részéről jelentkezhetnek az érdeklődők. A kurzusra felvételt nyerő tanulók utaztatását, lakhatását és ellátását az Európai Unió részben vagy egészében támogatja.

Felvételivel kapcsolatos bővebb információ az egyetem weboldalán, a felvi.hu oldalon keresztül, illetve a felsőoktatási tájékoztatóból érhető el.






nka emblema 2012