sex hikaye

FilmhuTV: A magyar delegáció Cannes-ban

Magyarok a Croisette-n

2008. május 27. - filmhu
61. Cannes-i Filmfesztivál, 4 magyar film, 6 magyar alkotó, 2 díj, és rengeteg cikk a filmhun. A szöveges tartalmak összefoglalása után íme a versenyzők: a FilmhuTV kamerája előtt Mundruczó Kornél, Erdélyi Dániel, M. Tóth Géza és Hidasi Dalma. Bónusz: Nobel-díjas kisfilm.

Fipresci-díjat nyert a Delta

A 33 éves Mundruczó Kornél Afta (2001) című rövidfilmjével és Szép napok (2002) című játékfilmjével robbant be a filmvilágba, a Szép napokért Locarnóban Ezüst Leopárd díjat nyert. Mundruczó visszajáró vendég Cannes-ban: először 2003-ban szerepelt A 78-as Szent Johannája című rövidfilmjével, majd a fesztivál fiatal tehetségeket támogató „Résidence” programjába kapott meghívást. A Kis Apokrif No. 2-t a rendezői vizsgafilmeket bemutató „Cinéfondation” szekciója hívta meg 2004-ben. A Johanna világpremierje az 58. cannes-i filmfesztivál „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű hivatalos programjában volt. A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját - Lajkó Félix - és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A 61. Cannes-i Filmfesztiválon a nemzetközi kritikusok fődíját, a FIPRESCI-díját nyerte el a Delta, nemzetközi forgalmazója, a The Coproduction Office számos országba eladta a filmet.

VERSENYBEN AZ ARANY PÁLMÁÉRT: ERDÉLYI DÁNIEL

A 61. cannes-i filmfesztivál rövidfilm versenyébe Erdélyi Dániel 411-Z című filmje kapott meghívást. A hétperces alkotás a Katapult Filmben készült, producerei Angelusz Iván és Durst György (Duna Műhely), operatőre Pohárnok Gergely. A legendás Simó-osztályban 2000-ben végzett fiatal magyar rendező nevét addig főleg az Előre! című 2002-es nagyjátékfilmhez kötöttük. Erdélyi a vezetője a legendás Simó-osztályt tömörítő Katapult Filmnek, ahol a filmes műhelymunka mellett forgatókönyvírói képzés is folyik a Katapult European Script Center keretében. Az Overnightból maradt nyersanyagra forgott 411-Z Erdélyi harmadik rövidfilmje, középpontban egy uszállyal, ahol nem minden a hajószabályzat szerint történik. A 411-Z Cannes-ban a legjobb rövidfilm Arany Pálmájáért kelhetett versenyre.

A KRITIKUSOK HETE BEMUTATJA: M. TÓTH GÉZA

A 47. cannes-i Kritikusok Hetére meghívást kapott az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza legújabb animációja, az Ergo. A cannes-i Kritikusok Hete mindössze hét rövidfilmet és hét első játékfilmet mutat be. Az Ergo „a bennünk élő zenéről, … a szabadság egyhangúságáról és az egyhangúság szabadságáról szól” – áll az Oscar-díjra jelölt Maestro-t (2005) is jegyző M. Tóth Géza új munkájának szinopszisában. Legújabb alkotását Cannes-ban láthatta először a nemzetközi közönség. A 3D technikával készült film a Kedd Animációs Stúdióban készült, producere, forgatókönyvírója és rendezője egy személyben M. Tóth Géza.

INVITATION Á NISI MASA: SIMONYI BALÁZS

Simonyi Mandarin (Tangerine) című rövidfilmje szerepelt a Kritikusok Hete egyik kísérőrendezvényén, ahol összesen nyolc Nisi Masa-filmet vetítenek. A fiatal európai tehetségeket tömörítő Nisi Masa keretén belül Törökországban készült Simonyi Balázs Mandarin című, Orhan Pamuk Hó című művéből készült majd' tízpercese, amely Cannes-ban a Kritikusok Hetén, az "Invitation à Nisi Masa" kísérőrendezvényen nyolc másik alkotással együtt lesz látható. A kisfilm egy török városban nyomozó újságíróról szól, aki a helyi közösségről készítene egy cikket, miközben észreveszi, hogy egy titkos ügynök figyeli őt. Simonyi filmje nincs hivatalosan versenyben, éppen ezért filmje megtekinthető az interneten.

PRODUCER ON THE MOVE: HIDASI DALMA

A European Film Promotion (EFP) május 17-20. között rendezte meg Cannes-ban a „Producers on the Move” nemzetközi találkozót. A filmproducerek háromnapos szakmai fórumán az idei fesztiválon az Extreme Films vezetője, Hidasi Dalma vett részt. A 22 fiatal filmes részvételével megrendezett találkozó célja, hogy Európa ígéretes producereire irányítsa a filmipar figyelmét a filmszakma legfontosabb nemzetközi fórumán, a cannes-i fesztiválon. A European Film Promotion „Producers on the Move” programjában a Magyar Filmunió tagsága révén 2001 óta vehetnek részt magyar producerek. Eddig többek között Angelusz Iván, Muhi András, Petrányi Viktória és Pusztai Ferenc volt a nemzetközi szakmai fórum résztvevője.





nka emblema 2012