sex hikaye

Filmtörténeti vetítéssorozat kezdődik Bukarestben

A magyar kultúra napján indul a sorozat

2016. január 16. - filmhu
Filmtörténeti vetítéssorozat kezdődik Bukarestben

Magyar filmtörténeti vetítéssorozatot indít csütörtökön A magyar kultúra napja - január 22. - alkalmából Bukarestben a Balassi Intézet helyi központja, amelynek célja megismertetni a román közönséggel a magyar filmtörténet néhány kiemelkedő alkotását.

Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek pénteken elmondta, az egész évre kiterjedő vetítéssorozatot abból az alkalomból szervezik, hogy az idén ünnepelik a magyar filmtörténet kezdeteinek 120 éves jubileumát, ugyanis Budapesten 1896-ban vetítettek először mozgó képet.

A magyar filmek havonta egyszer a Román Nemzeti Filmarchívum által működtetett bukaresti Eforie moziban lesznek láthatók. A magyar kultúra napja alkalmából a közönség két némafilmet tekinthet meg: az 1916-ban Uher Ödön rendezte Mire megvénülünk című alkotást, valamint Janovics Jenőnek Az utolsó éjszaka című 1917-es filmjét. Ezeket élő zongorakísérettel mutatják be Catalin Raducanu fiatal román zongoraművész közreműködésével.

Az igazgató kifejtette, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézettel, valamint a Román Nemzeti Filmarchívummal partnerségben szervezett vetítéssorozatra úgy választották ki a filmeket, hogy a 20. század elejétől 1990-ig, minden évtizedből szerepeljen egy-egy reprezentatív magyar alkotás. Július és augusztus kivételével minden hónap második felében, csütörtöki napon lesznek a vetítések, így összesen tizenegy filmet láthat a bukaresti közönség.

A tervek szerint Korda Sándor Az aranyember, Székely István Hyppolit, a lakáj, Ráthonyi Ákos Sarajevo, Szőts István Emberek a havason, Fábri Zoltán Hannibál tanár úr, Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem, Gothár Péter Megáll az idő, valamint Bereményi Géza Eldorádó filmeket láthatja a bukaresti közönség román feliratozással.

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan a Balassi Intézet bukaresti központja szervezésében Székelyudvarhelyen megnyílik hétfőn az Erdélyi vasutak 1867-1914 című vasúttörténeti kiállítás, szerdán pedig a Maladype Színház két művészének, Szilágyi Ágotának és Tankó Erikának az Outlét című performanszát mutatják be a román fővárosban.

(Forrás: MTI, Bukarest)


nka emblema 2012