sex hikaye

Fipresci-díjat nyert a Delta Cannes-ban

A filmkritikusok fődíja a Deltáé

2008. május 24. - filmhu
Fipresci-díjat nyert a Delta Cannes-ban
Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte a Fipresci-díjat Cannes-ban. A világ kritikusait tömörítő nemzetközi szervezet a 61. Cannes-i Filmfesztivál utolsó előtti napján, május 24-én 17 órakor jelentette be és adta át díjait. Az ünnepségen személyesen vett részt a cannes-i fesztivál igazgatója, Thierry Fremaux.

A Fipresci-díjak sorsáról az idei Cannes-i Filmfesztiválon kilenc tagú nemzetközi zsűri döntött, az elnöki posztot Howard Feinstein, az amerikai Filmmaker Magazine neves ítésze töltötte be. A zsűri további tagjai Portugália, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Dánia, Anglia és Szerbia vezető filmkritikusai voltak. A Fipresci zsűri a cannes-i fesztivál valamennyi szekciójában bemutatott alkotás - közel hetven játékfilm - közül választotta ki a díjazottakat.

Mundruczó Kornél szemlefődíjas Delta című filmjét nagy sikerrel mutatták be kedden a 61. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában az alkotók jelenlétében. A fiatal magyar filmrendező generáció markáns alakja, Mundruczó Kornél az egyetlen közép-kelet-európai alkotó idén a filmművészet elsőrangú seregszemléjén Cannes-ban.

"Nem latolgatunk. Annyi mindentől függ egy díj odaítélése, nem lehet találgatni. Nincs a fesztiváldíjazásban olyan kiszámítható logika, amit a mindenkori zsűri működésére alkalmazni lehet" - mondta korábban Petrányi Viktória a filmhunak, miután vázoltuk, hogy szerintünk miért is nyerhetne Cannes-ban a Delta

Mundurczó is elutasított mindenfajta esélylatolgatást. "Ez a film megtette, amit meg kellett. Őszintén azt gondolom, hogy teljesen elképzelhetetlen, hogy ez a film nyerjen Cannes-ban. Nagyon jó, hogy ilyen filmértő közönség előtt mutatták be, egy jó időpontban, a fesztivál közepén, délután négykor. Jó érzés volt, hogy a végén egy tízperces standing ovationt kaptunk. Azonban az is lehet, hogy ilyen több film után is van ilyen."- mondta korábban a rendező a filmhunak.

A filmet jól fogadták, a közönség és a kritikusok is: "Szerencsére jó kritikákat kapott a film, de biztos írtak róla rosszat is, csak azok még nem jutottak el hozzám. Egyébként sem vagyok egy nagy kritikaolvasó. Ha meggyőződés van a film mögött, akkor az alkotó bizonyos értelemben érinthetetlen. És a Delta olyan, amilyennek akartam, nincs benne semmi kompromisszum. Érdekes, hogy az eddigi filmjeimhez képest a Deltát fogadta be legkönnyebben a közönség, ami nekem mint alkotónak nagyon fontos visszajelzés."

A fesztivál záróünnepségére, melynek csúcspontja az Arany Pálma átadása lesz, vasárnap este kerül sor a fesztiválpalota Lumiére termében.



Címkék

hír



nka emblema 2012