sex hikaye

Flaszter western a Filmhu-Odeon Filmklubban

Vágvölgyi B, Andrással folytatódik a Kortárs Magyarok

2010. október 22. - filmhu
Flaszter western a Filmhu-Odeon Filmklubban
Vágvölgyi B. András első rendezése, a Kolorádó Kid hétfő este nyolckor az Odeonban, a vetítés után vendégünk a rendező.

Az ‘56-os forradalmat friss és eredeti szemszögből bemutató film a 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb közönségfilmnek járó Moziverzum-díjat, valamint Banovich Tamás kapta a legjobb látványtervezésért járó elismerést. A Kolorádó Kid nehéz, rögös úton készült el: az akkor még A hetedik koporsó című film a forradalom 50. évfordulójára kiírt pályázaton nyert támogatást a Nap utcai fiúk-kal, a Szabadság, szerelem-mel, a Sínjárók-kal, a Mansfeld-del és a Budakeszi srácok-kal együtt, és végül, de nem utolsósorban a szemlés bemutató után végre elért a magyar mozinézőkhöz is.

 

Vágvölgyi filmje rendhagyó módon ‘59-ben indul, főszereplőjének letartóztatásával, tehát nem klasszikus értelemben vett történelmi film a forradalom eseményeiről, inkább a Kádár-korszakról nyújt átfogó képet: a rendező szavával élve - "kései bevezetés a kádárizmusba". A főszereplő Kreutzer Béla a börtönben kényszerül szembesülni azzal, hogy amibe brahiból belekeveredett '56 őszén, a barátai árulása nyomán 15 év börtön jár. A börtönélmények Eörsi István élményanyagát dolgozzák fel, halála előtt ő volt a Kolorádó Kid első dramaturgja, “az a vidám, krakéler szellem, amit ő képviselt börtönidejében, az benne van a filmben”.


A film előzetese


A bemutató alkalmából a Nyitott Könyvműhely gondozásában megjelent könyv formában is a Kolorádó Kid, Vágvölgyi B. András szerző a forgatókönyvet dolgozta át regénnyé. A Kolorádó Kid igencsak összetett film: rengeteg műfaj keveredik benne: a történelmi film a flaszter westernnel és a film noirral, helyenként befigyel a horror is, mindez egy olyan beszélt jassznyelvvel megfűszerezve, amit bizonyára sokan értenek, de a mozibajáró célközönség nagyrésze nem. Nekik lehet segítség a Kolorádó Kid könyvváltozata: a vége ugyanis tartalmaz egy elég hosszú és részletes jassz-szótárt, ahol választ kaphatunk olyan kérdésekre hogy mi az isten az a csehszlovák jézuska, a grasztó, a hesszöl és kerázni a vakert. A szereplőkhöz részletes életrajz tartozik, így a filmből kimaradt részek a helyükre kerülnek, a könyv segítségével teljesebb képet kaphatunk a film által megidézett világról.

A filmet október 25-én 20 órakor vetítjük a Kortárs Magyarok Filmhu-Odeon Filmklubban, a vetítés után vendégünk lesz Vágvölgyi B. András rendező, Géczy Dávid moderátor beszélget vele a film után.


Részlet a filmből


A vetítés helye és időpontja: 2010. október 25. 20 óra, Odeon-Lloyd Mozi
A jegy ára: 800 forint
A vetítésre az Audience Wanted oldalon lehet jegyet foglalni






nka emblema 2012