sex hikaye

Fliegauf új filmje Locarnóban debütál

Magyar szereplés a 60. évfordulón

2007. július 12. - filmhu
Fliegauf új filmje Locarnóban debütál
A Rengeteg és a Dealer című mozikkal ismertté vált Fliegauf Benedek Tejút című alkotása a locarnói filmfesztiválra kapott meghívást. A fesztivál 60. születésnapja alkalmából Szabó István Álmodozások kora című filmjét is újra műsorra tűzi, a zsűribe pedig Mundruczó Kornél kapott meghívást - adta hírül a Magyar Filmunió.

Fliegauf Benedek új filmjének ősbemutatója az augusztus 1–11. között megrendezendő jubileumi locarnói filmfesztiválon lesz - tájékoztatott a Magyar Filmunió. Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő locarnói fesztivál a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége, a FIAPF által A-kategóriásnak minősített filmfórumok egyike, Berlin után, Cannes és Velence között. A Tejút című film a „Napjaink Filmművészei” (Filmmakers of the Present) elnevezésű versenyprogramba kapott meghívást, a válogatás legjobbnak ítélt filmje Locarno városának díjával térhet majd haza.

„A Tejút egy sajátos természetfilm, amiben nem zsiráfokat, pingvineket látunk, hanem embereket… Ebben a filmben nincs város, nincs vidék, nincs politikai konfliktus, csak a bioszféra, az időtlen táj, és ezek a furcsa és titokzatos lények – azaz mi emberek. … Ez a film bizonyos szempontból, sokkal kevesebbet ad a nézőnek, mint a hagyományos filmek, más szempontból viszont sokkal többet. A filmet nézve talán sikerül olyan tudatállapotot teremteni, amely élőhelyünket annak láttatja velünk ami: egy csodálatos bolygó a végtelen űrben.” – írja Fliegauf Benedek legújabb alkotásáról. A film a Muhi András vezette Inforg Stúdióban készült, koproducerei Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Durst György és Sőth Sándor. A Tejút locarnói ősbemutatóján jelen lesz a rendező, a producer, valamint Czira Sára, a film egyik vágója.

A locarnói nemzetközi filmfesztivál – éppúgy ahogy a Cannes-i Filmfesztivál – idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. A jubileum alkalmából újra meghívnak egykor díjazott s máig felejthetetlen filmeket és rendezőiket, köztük Szabó Istvánt - tudtuk meg a Filmuniótól. Szabó első játékfilmjét, az Álmodozások korá-t Locarnóban láthatta először a nagyvilág. A Bálint András, Béres Ilona, Halász Judit és Sólyom Katalin főszereplésével készült filmet Ezüst-díjjal jutalmazták 1965-ben.

A 60. fesztivál legjobb elsőfilm díjáról nemzetközi zsűri dönt, amelynek munkájában Mundruczó Kornél vesz részt. Mundruczó szintén ismerősként tér visza Locarnóba, Szép napok című filmje 2002-ben elnyerte az Ezüst Leopárd díjat, idén Johanna című operafilmjét mutatják be.

A locarnói filmfesztiválra a tavalyi évben közel kétszázezer néző látogatott el, a nemzetközi sajtót pedig több mint ezer újságíró képviselte.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012