sex hikaye

Forog a Fehér tenyér

Debrecentől Las Vegasig

2005. március 1. - filmhu
Forog a Fehér tenyér
Elindult Hajdu Szabolcs harmadik nagyjátékfilmjének forgatása. A stáb Dunaújvárosban kezdte a tornászok kemény edzéseiről és kegyetlen neveléséről szóló Fehér tenyér forgatását. A történet főhősét, Dongót a rendező-forgatókönyvíró saját testvéréről mintázta. A film különlegessége, hogy a karriertörténet végpontján a felnőtt Dongót maga Hajdu Zoltán Miklós, a karakter mintaadója játssza majd. A film másik főszereplője Kyle Shewfelt, kanadai tornász olimpiai bajnok, aki a filmben is, és az életben is tanítványa a főszereplő Hajdu Zoltánnak.

A nemzetközi filméletben régi hagyománya van a megtörtént eseményen alapuló sporttörténetet, vagy a sportolók pályafutását feldolgozó fél-fikciós filmalkotásnak. Kezdve az Oscar-díjas Dühöngő bikával, a Tűzszekerek-en át Clint Eastwood legutóbbi rendezéséig. (A Million dollar baby a vasárnapi Oscar-gálán a négy aranyszobrot is szerzett.) Magyarországon eddig még nem készült olyan film, amely egy sportoló életétnek egy szakaszát követte volna nyomon, és amely dramaturgiailag egy fontos versenyre lett volna kihegyezve. A Fehér tenyér ebből a szempontból nézve merész és egyedülálló vállalkozás, ugyanakkor világszinten egy létező közönségfilm hagyományhoz csatlakozik.

A Fehér tenyér megtörtént eseményeket és saját élményeket dolgoz fel. A véreskezű edző szerepét egy kiváló román színész, Gheorghe Dinica játsza, az eredetiség érdekében Hajdu Szabolcs valódi élsportoló tornászokat választott, még a 8-9 éves korú szerepekre is a nagyobb hazai sportklubok növendékei közül válogatott.

„A torna közege nagyon jó apropó nekünk arra, hogy feltárjunk társadalmi problémákat, - mondta Hajdu Szabolcs egy korábbi interjúban - ami a neveléshez kapcsolódik: a szülő-gyermek viszony, a sportvezetés és a gyerekek, illetve az iskola és a gyerek kapcsolata. Hősünk felnőtt korában szembesül azokkal a hibákkal, amiket a saját edzőjével kapcsolatban tapasztalt.”

A forgatás menetrendje szerint a napokban érnek véget a dunaújvárosi felvételek, majd debreceni és budapesti cirkuszi jelenetek következnek. A filmben szerepel majd a világhírű kanadai Cirque du Soleil társulat is, amelynek tagja a rendező öccse Hajdu Zoltán. A tengeren túlon, Kanadában április elején lesz egyhetes forgatás, majd a cirkusztársulattal egy-két napos munka  Las Vegasban, ahol Cirque du Soleil rendszeresen fellép produkcióival. A tervek szerint végül júniusban a Körcsarnokban készülő felvételekkel zárul a Fehér tenyér forgatása.

Hajdu Szabolcs eddig két nagyjátékfilmet, és több kisfilmet tudhat maga mögött. 2001-ben elnyerte a legjobb elsőfilmes díjat a Magyar Filmszemlén Macerás ügyek című alkotásával, amely mind szakmai, mind közönségsikert hozott alkotójának. Legutóbb elkészült Tamara című filmje, tavaly a 35. Magyar Filmszemlén különdíjat kapott.

Hajdu Szabolcs a Fehér tenyér című munkájának forgalmazási jogát az eddigi hazai gyakorlattól eltérően már a forgatás befejezése előtt megvásárolta a Budapest Film. Mindez világszerte megszokott gyakorlat, viszont itthon még nincs hagyománya annak, hogy forgatás előtt vagy alatt megvásárolnák a filmet, és nemcsak szándéknyilatkozatot írnak alá a forgalmazásról.

A Simó–osztályból alakult Madzag Filmegylet gyártó stúdiója, a Katapult Film készíti a Fehér tenyeret. A Katapult Film Kft. Koprodukciós társként vesz részt a filmben a Filmpartners, akik az idei Szemle–fődíjas Fekete kefe elkészítésébe is beszálltak.






nka emblema 2012