sex hikaye

Francia film nyerte az Arany Pálmát

kiosztották a cannes-i díjakat

2008. május 25. - filmhu
Francia film nyerte az Arany Pálmát
A francia Laurent Cantet Entre les murs (A falak között) című alkotása nyerte el vasárnap a fődíjat, az Arany Pálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. A díjat Robert de Niro amerikai színész nyújtotta át a rendezőnek. Az Arany Pálma után a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját, az olasz Matteo Garrone filmje, a Gomorra kapta, míg a zsűri díját Paolo Sorrentino Il divo című alkotása érdemelte ki - adta hírül az MTI.

A legjobb női alakítás díját Sandra Corveloni brazil színésznő, a Linha de Passe című filmben nyújtott játékáért kapta, a legjobb férfi alakítás díját Benicio del Toro Ernesto "Che" Guevara megformálásért érdemelte ki, amelyet az amerikai Steven Soderbergh Che című filmjében nyújtott.

A legjobb rendezésért járó díjat a török versenyfilm, a Három majom rendezőjének, Nuri Bilge Ceylannak, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat pedig a kétszeres Arany Pálma-díjas Jean-Pierre és Luc Dardenne-nek a Le silence de Lorna (Lorna csendje) című filmjük könyvéért ítélte oda a zsűri.

Román film nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát: a 31 éves Marian Crisan Megatron című alkotása. A legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Arany Kamera díjat az angol Steve McQueen Hunger című filmje érdemelte ki, amely az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű párhuzamos, alternatív versenyprogram nyitófilmje volt.

Catherine Deneuve francia színésznőnek - aki a Karácsonyi mese című versenyfilm főszerepét alakítja - és Clint Eastwood amerikai rendező-színésznek teljes életművéért ítélte oda a zsűri a 61. Cannes-i Filmfesztivál különdíját. Az amerikai rendező Changeling című filmével versenyzett idén az Arany Pálmáért, de a díjkiosztó ünnepségen nem jelent meg.

A magyar versenyfilm, Mundruczó Kornél Delta című alkotása szombaton a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját nyerte el. A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusok az Arany Pálmára jelölt hivatalos versenyprogram 22 alkotása közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül ítélték a legjobbnak a magyar alkotást.



Címkék

hír



nka emblema 2012