sex hikaye

Francia mozikban a Before Dawn

JAnuártól magyar mozikban is

2005. november 30. - filmhu
Francia mozikban a Before Dawn
Kenyeres Bálint rövidfilmje, a Before Dawn diadalmas fesztiválkörútját követően a francia mozikban landol - adta hírül a Filmunió. A hazai moziközönség januártól láthatja Lars von Trier Manderlay-jának kísérőfilmjeként Kenyeres alkotását, mely a Budapest Film gondozásában jelenik meg.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása fesztiválsikereinek köszönhetően hamarosan a francia moziforgalmazásba kerül. A 13 perces világotjárt mű ugyanis a hétvégén véget ért bukaresti DaKino díjai mellett a 26. Villeurbanne-i Rövidfilm Fesztivál G.R.A.C.-díját is elnyerte Franciországban. Ez a Before Dawn tizenegyedik külföldön elnyert díja, amely a szakmai elismerés mellett azt is biztosítja, hogy a film a fesztiválok közönsége után a mozinézőknek is bemutatkozhasson. A G.R.A.C. (Regionális Társulás a Filmművészet Népszerűsítéséért) forgalmazási díja lehetővé teszi, hogy Kenyeres rövidfilmje a közel ötven francia mozit számláló G.R.A.C. hálózatában a vetítővásznakra kerüljön. A hazai moziközönség januártól láthatja Lars von Trier Manderlay-jának kísérőfilmjeként Kenyeres alkotását, mely a Budapest Film gondozásában jelenik meg.

A fesztiválokon sikeresen szereplő rövidfilmek moziba juttatását több díj segíti elő Európában. Tóth Barnabás Vonaton című alkotása a RADI-díjat elnyerve jutott a francia mozikba. Legutóbb pedig Csáki László Darazsak, ludak, körtefa című animációja szintén egy fesztiváldíjnak köszönhetően jutott el a német forgalmazókhoz, amikor Oberhausenben a Hamburgi Rövidfilm Ügynökség díját nyerte el májusban.

A Before Dawn című film Cannes-i premeirje óta, melyet azóta közel 40 fesztiválmeghívás követett, Szent Pétervárott, Szarajevóban, Leeds-ben, Cottbusban, Madridban, és legutóbb Bukarestben nyert rangos díjakat. A film operatőrét, Erdély Mátyást a Filmszemlén, Belo Horizonte-ben, és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával. A Before Dawn című filmet jelenleg az operatőrök legnagyobb nemzetközi seregszemléje egyikén, a lódz-i CAMERIMAGE fesztiválon vetítik.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

before dawn , hír



nka emblema 2012