sex hikaye

Gigor Attila nyomoz

Detektívmunka az emberi kapcsolatokban

2007. augusztus 17. - filmhu
Gigor Attila nyomoz
Gigor Attila több kisjátékfilmjét korábban már láthatta a közönség. Az Ember a tükörben és a Rossz helyen szálltunk le rövidfilmek után most A nyomozó című egészestés krimi-thriller leforgatására készül a fiatal alkotó. A munkálatok  félidejénél kérdeztük a producert és a rendezőt.
 
 
 
 

Élethű halottak

Gigor Attila első kisjátékfilmjeinek egyike a misztikus, sci-fi-elemeket is felhasználó, emberi kapcsolatok nyomába eredő Ember a tükörben, majd következett az ugyancsak különböző zsánereket vegyítő, sci-fis romantikus komédia, a Rossz helyen szálltunk le. Gigor Attila A nyomozó című filmjének ötlete még az Egyetem alatt született, körülbelül három-négy éve, azóta dolgozik rajta.

Szünet bevilágítással
Gigor Attila

A történet egy nem éppen átlagos kórboncnokról szó, „aki nagyon rossz empatikus képességekkel rendelkezik, ugyanakkor nagyon jó rendszerező” - vázolja a karaktert a rendező. Az Anger Zsolt által megformált figurának pénzre van szüksége egy életmentő műtéthez, amellyel az édesanyján segíthetne. Mivel nincs meg a szükséges összeg, ezért elvállal egy bérgyilkosságot. Néhány nappal később azonban kiderül, a megölt személy, mégsem teljesen ismeretlen a kórboncnok előtt, és innen indul a nyomozás az áldozat és megbízók felé.

A film során az emberi kapcsolatok kezelésében finoman szólva is járatlan főszereplő egy pincérnő segítségével, akit Rezes Judit alakít, kénytelen lesz a halottak világán túl az élőkében is eligazodni. Hasonlóan a korábbi Gigor-filmekhez, A nyomozóban is az emberi viszonyok kerülnek terítékre, amelyek közül számos személyes tapasztalatból származik.

ás
Ő lenne a titokzatos megbízó?!
Terhes Sándor

A film korunk vizuális környezetének nyomásához igazodva zsánert követ, krimiként készül, amelyben megtalálhatók groteszk, humoros elemek is. A filmhez már decemberben készült egy demó, ahogy a producertől, Pusztai Ferenctől megtudtuk. Az egyhetes munka során már az eredeti helyszíneken forgattak, a kiválasztott színészekkel.  Amikor Antal Győző kórboncnok szakértőt is meggyőzte a maszkmester Dobrovitz Szilvia élethű munkája, aki többek közt boncolt műhalottakkal is ellátja a stábot. Látványtervezői feladatokat Sztevanovity Sandra látja el, a film operatőre Herbai Máté (Miraq, Randevú), aki 2006-ban Cannes-ban a Cinéfondation mezőnyébe került Kocsis Ágnes rövidfilmet, A vírust is fényképezte.

A művészi alkotások iránt elkötelezett rendező úgy véli, hogy a különböző zsánerfilmes eszközök olyan lehetőségeket biztosítanak, amelyekkel a tartalom válik erősebbé, akár Raymond Chandler vagy Lawrence Block esetében, akik képesek voltak a krimi műfaji keretein túlmutatva alkotni.

Itt az új rendező-nemzedék

A film körülbelül 130 millió forintból fog elkészülni, és a tervek szerint 100 perces lesz. Az utómunkálatokban pedig nagy valószínűséggel részt vesz az Inforg Stúdió, A nyomozóval kapcsolatos tárgyalások ma kezdődnek. Pusztai Ferenc és Muhi András korábban már több film elkészítésén dolgozott együtt.

Képbeállítás közben
Herbai Máté

A már elhunyt Simó Sándorral kezdő, majd Gunwalsky Ferenc vezetésével végzett osztályból már többen hallattak magukról. Az eddigi legnagyobb sikereket elért tagok között van például Kocsis Ágnes, aki a Friss levegővel számos elismerést nyert a 37. Magyar Filmszemlén, majd indult az Európai Filmakadémia díjáért, és emellett számos fesztiválelismerést szerzett első nagyjátékfilmjével.

Egyébként is csak néhány év kérdése, véli Pusztai Ferenc, hogy Kocsis Ágnes mellett Gigor Attila és egyetemi csoporttársai neve olyan ismert legyen, mint „a Simó-osztály” tagjaként emlegetett Török Ferenc, Pálfy György Groó Diána, vagy Hajdu Szabolcs.

A producer szerint fizikailag is szükséges 2-3 év ahhoz, hogy Gigor Attila társai elkészíthessék első nagyjátékfilmjüket, és a nagyközönség is felismerje tehetségüket. Ezt is segítheti, hogy a legutóbb végzett rendező osztály a Madzag-Katapult mintájára a KMH Film-ben együtt maradt. A tagok így egy alkotóműhelyben, workshop mintájára, egymás ötleteinek kidolgozását, megvalósítását segítve készítik filmjeiket. Az említett alkotókon kívül Szabó Réka, Krasznahorkai Balázs, Jánossy Natália vesz részt KMH-ban, ahol Szabó és Krasznahorkai hamarosan ugyancsak elkészítheti első nagyjátékfilmjét. Korábbi elkötelezettségei miatt Mátyássy Áron és Faur Anna nem a műhelyen forgatta filmjeit, utóbbi 2006 végén készítette Lányok című egészestés alkotását, amely egyben vizsgafilmje is.

Egy beállított jelenet
Blaskó Péter, Kerekes Éva, Herbai Máté

A nyomozó
forgatása 16. napja tart, éppen félidőnél van a stáb, és még három héten át fognak körülbelül ugyanennyit dolgozni, hogy a Simó-Grunwalsky osztály egy újabb tagja is befejezhesse első nagyjátékfilmjét.

(* A fotókat Anger Zsolt készítette)Címkék

hírnka emblema 2012