sex hikaye

Gyorshírek: A londoni férfi Párizsban, Kultfilmklub az Örökmozgóban

Nevezz a mobiloddal!

2008. szeptember 9. - filmhu
Gyorshírek: A londoni férfi Párizsban, Kultfilmklub az Örökmozgóban
Újabb tematikus filmklubbal rukkolt elő az Országos Diákzsűri Zöld Holló Filmklubja, Tarr Bála legújabb filmje pedig bemutatkozott a francia közönségnek. A pályázni vágyóknak sok lehetőséget tartogatnak az elkövetkező hetek: mobilfilmversenyt hírdet a Magyar Író Akadémia, ismét lehet pályázni az Országos Függetlenfilm Fesztiválra, továbbá még tart a nevezés az Aranyszem Operatőr Fesztiválra.

Kultfilmklub az Örökmozgóban

Az Országos Diákzsűri Zöld Holló Filmklubja tizenkét részes magyar kultuszfilm-sorozatot indít a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban szeptember 12-én.

A péntekenként 18.30-kor kezdődő vetítések a '60-as évektől az ezredfordulóig terjedő időszak korhangulatait idézik fel, nagy hangsúlyt fektetve a korabeli könnyűzenei élet emblematikus szereplőinek bemutatására. A kronologikus válogatás – többek között Keleti, Jancsó, Szomjas és Tímár remekeiben – olyan zenekarokat vonultat fel, mint az Illés, a Kex, a Trabant, a Sziámi, vagy a Kispál és a Borz.

A vetítéseket minden alkalommal beszélgetések követik, amelyek a kultuszfilm fogalmát, hazai létét, sajátosságait járják körül, valamint kutatják a zene szerepét a kultusz kialakulásában. Az egyes évtizedeket előadások zárják: neves filmesztéták (Hirsch Tibor, Gelencsér Gábor) és zeneszakértők (Szőnyei Tamás, Déri Zsolt) mutatják be a kiválasztott korszakokat, nemcsak esztétikai, hanem társadalomtörténeti szempontból is.

A filmklubról bővebb információ itt.


Koncz Zsuzsa és Szörényi Levente, Banovich Tamás Ezek a fiatalok című filmjében


Aranyszem Opartőr Fesztivál

A Magyar Operatőrök Társasága (H.S.C.) 2008-ban ötödik alkalommal rendezi meg az Aranyszem Operatőr Fesztivált.

Az idei versenyre öt kategóriában, Színház – és Filmművészeti Egyetem és más felsőfokú intézmények média szakos hallgatóinak kategóriája, dokumentumfilm kategória, kisjátékfilm kategória, természetfilm kategória, és játékfilm kategória 2008. október 30.-ig lehet nevezni 2007 – és 2008 – ban készült filmekkel.

A fesztiválon Az Év operatőre díjat is kiosztják.

A versenyben minden film és televíziós operatőr részt vehet.

A fesztiválról bővebb információ itt, és a www.hscmot.hu oldalon.


Tarr Béla Franciaországban

Párizsban, Lyonban és Marseille-ben a napokban tartják A londoni férfi című film premier előtti díszbemutatóját. Tarr Béla Simenon-feldolgozását szeptember 24-én mutatják be országszerte a francia filmszínházak – adta hírül a Magyar Filmunió.

2008. szeptember 8-án este tartják Párizs 7. kerületének patinás mozijában, a La Pagode-ban Tarr Béla A londoni férfi című filmjének díszbemutatóját. A premier előtti vetítésen Tarr Béla személyesen vesz részt. A rákövetkező napokban Lyonban és Marseille-ben is sor kerül a díszbemutatóra a világhírű magyar rendező jelenlétében. A Miroslav Krobot és Tilda Swinton főszereplésével készült Tarr-filmet szeptember 24-én mutatják be a francia filmszínházak a Shellac forgalmazásában.

A franciaországi bemutató alkalmából a legtekintélyesebb filmművészeti folyóiratok között számon tartott Cahiers du Cinéma szeptemberi száma „Már nincs könyörület” címmel terjedelmes interjút közölt Tarr Bélával, melyet Cyril Neyrat filmesztéta magasztaló filmkritikája kísér. Neyrat A londoni férfi című Simenon-feldolgozást a Tarr-életmű tiszta és újfajta szépségű folytatásaként üdvözli. A kritika Tarr tehetségét, nevezetesen azt, hogy filmje egyszerre durva és finom, tömör és részletes, Kubrickhoz és a legnagyobb filmművészekhez hasonlítja. A Cahiers du Cinéma kritikusát idézve A londoni férfi című film Tarr Béla művészetét újabb magasságokba emeli.


Tarr Bála: A londoni férfi


Forgass kisfilmet a mobiloddal!

Az Exit és a Magyar Író Akadémia mobilfilmversenyt hirdet, „Nyaralásom”, „Fesztiválon jártam”, „Az olimpia és én”, illetve „Még nyáron is melózom” témakörökben.

A filmeket szeptember 10-ig várják a szervezők. A legjobbnak ítélt alkotás elkészítőjét a Magyar Író Akadémia Filmrendezők mesterkurzusán való ingyenes részvétel jutalmazzák, a második, illetve harmadik helyezést elért pályázó pedig 50%-os kedvezményt kap a tanfolyam díjából.

A pályázatról bővebb információk itt, és a www.iroakademia.hu/filmrenezo oldalon.


55. Országos Függetlenfilm Fesztivál

2008. október 16–19. között ötvenötödik alkalommal Szombathelyen rendezik meg az Országos Függetlenfilm Fesztivált.

Az érdeklődők 2008. szeptember 24-ig nevezhetnek a versenyre, maximum 3 filmmel, amelyek időtartama együtt nem haladhatja meg a 120 percet.

A fesztiválról bővebb információ itt, illetve a http://www.mafsz.hu/oldalon.






nka emblema 2012