sex hikaye

Gyorshírek: Amerikában A nyomozó és az Eszter hagyatéka, vajdasági vetítések a Szemlés filmekből

Megjelent a legújabb Metropolis

2009. február 26. - filmhu
Gyorshírek: Amerikában A nyomozó és az Eszter hagyatéka, vajdasági vetítések a Szemlés filmekből
A Cinequest nemzetközi filmfesztivál keretein beül vetítik A nyomozót és az Eszter hagyatékát San Joséban, hat vajdasági településen vetítenek le tíz filmet az idei és a tavalyi Filmszemle alkotásaiból, olasz filmvetítéseket és Osvárt Andrea közönségtalálkozót tartanak a Puskin moziban,  Kortárs amerikai tévésorozatok címmel jelent meg a Metropolis legújabb száma, továbbá színészként debütál saját filmjében Cristi Puiu.

Amerika közönsége előtt A nyomozó

44 ország részvételével február 25-én kezdődik a kaliforniai San Joséban a Cinequest nemzetközi filmfesztivál. Az idén 19 alkalommal megrendezett seregszemle Global Landscape válogatásába Gigor Attila A nyomozó című első játékfilmje és Sipos József Eszter hagyatéka című Márai-adaptációja kapott meghívást – tudatta a Magyar Filmunió.
 
A fesztivál keretében tartandó közel 250 vetítésen 80 mozgókép amerikai premierjére kerül sor, köztük a többszörös díjnyertes A nyomozó című alkotáséra is. Gigor Attila Karlovy Varyban, Pozsonyban, Varsóban, Bursában és Kijevben díjazott rendezői diplomafilmje a clevelandi filmfesztiválon folytatja amerikai bemutatkozását márciusban.


A nyomozó


Vajdasági vetítés a Magyar Filmszemle alkotásaiból

Az MTI értesülései szerint az idei és a tavalyi Magyar Filmszemle alkotásaiból tíz filmet vetítenek március 2. és 8. között több vajdasági településen, Szabadkán, Magyarkanizsán (Kanjiza), Zentán (Senta), Topolyán (Backa Topola), Kishegyesen (Mali Idos) és Csókán (Coka).

Az alkotásokat Siflis Zoltán, a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács Intéző Bizottságának kulturális kérdésekkel megbízott tagja és Petróczi Sándor, a magyarországi Mozisok Országos Szövetségének elnöke válogatta. A kiválasztott tíz filmből kettő (Tréfa és Eszter hagyatéka) esetében szerb nyelvű fordítást is biztosítanak - olvasható a Magyar Szó című újvidéki napilap internetes oldalán.

Egy-egy vetítés alkalmával a közönségnek alkalma lesz találkozni a film készítőivel is, emellett március 5-re Gárdos Péterrel, a Tréfa rendezőjével és Szekeres Dénessel, a film producerével szerveznek beszélgetést a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karán. Az idei szemlén a legjobb rendezés díját elnyert film Kosztolányiról és szülővárosáról, Szabadkáról szól.


Eszter hagyatéka


Filmek Osvárt Andreával a Puskinban

Osvárt Andrea az elmúlt években külhonban szép sikereket ért el, több jelentős főszerepet tudhat magáénak. Az Origo értesülései szerint a Puskin moziban két Osvárt Andrea-filmet is levetítenek a nagyérdeműnek, a filmek után pedig Andreával beszélgethetünk a teremben, valamint azokkal az olasz rendezőkkel, akik az adott filmeket csinálták.

Szombaton este nyolctól vetítik az Egy kis történet című 2007-es alkotást, ami egy csapat fiatal hegymászóról szól, akik egy kis falu lakóit próbálják megmenteni a fenyegető földcsuszamlástól. Vasárnap szintén este nyolctól A víz mágusa című vígjáték lesz programon, amiben Andrea egy kelet-európai menekültet játszik.


Osvárt Andrea


Megjelent a Metropolis legújabb száma

A Metropolis 2008/4. száma kortárs amerikai tévésorozatokkal foglalkozik.

Az elmúlt évtizedek, de főleg az ezredforduló mozgóképkultúrájának rendkívül izgalmas fejleménye az amerikai tévésorozatok megújulása és elképesztő sikerszériája. A 24, a Lost, a Maffiózók, a Deadwood vagy épp a CSI: A helyszínelők nem pusztán a hagyományos műfajok (thriller, gengszterfilm, western, bűnügyi film) újrafogalmazása okán érdemes a figyelmünkre, hanem azért is, mert ezek a kortárs amerikai sorozatok kreativitásukban felveszik a versenyt az ezredforduló hollywoodi filmkészítésével (sőt, sokak szerint műfajilag, formailag, a történetmesélés új útjait keresve az ezredforduló tévésorozatai messze lekörözik a megapic-gyártás kliséibe szorult hollywoodi filmeket).

Az összeállításban a kortárs amerikai sorozatkultúra legizgalmasabb aspektusait áttekintő, valamint a legismertebb, idehaza is népszerű sorozatokat különböző elméleti megközelítések mentén elemző szövegeket közlik.




Színészként debütál a Lăzărescu úr halálának rendezője

Az Aurora című film forgatását pénteken kezdik, a főszerepet pedig maga a rendező, Cristi Puiu játsza – adta hírül a Filmtett.

Anca Puiu, a film producere a Cinemagiának elmondta, hogy hosszas keresés után sem találtak megfelelő főszereplőt. Így a rendező, Cristi Puiu a szerep kedvéért megtanult vezetni. A forgatókönyv alapján a 42 éves főszereplő férfi életét egy ideje nyugtalan, véletlen szerencsék kísérik. Az események öntudatlanul is magukkal ragadják. Elvált, két kislány édesapja, aki éppen felmodott kohászmérnöki állásából.

A filmet 1,4 millió euróból készítik, amelynek egy részét, azaz 400 000 eurót a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) által legutóbb kiírt pályázaton nyerték. A hiányzó részt svájci és francia producerektől kapták. A forgatás kb. 50 napig fog tartani, amiből 20 napig csak a külső felvételeket veszik fel.






nka emblema 2012