sex hikaye

Gyorshírek: Delta az Európa Filmdíjért, a magyar filmek taroltak az AlterNative-on

Magyar Filmhét Bukarestben

2008. november 10. - filmhu
Gyorshírek: Delta az Európa Filmdíjért, a magyar filmek taroltak az AlterNative-on
A vasárnap este véget ért Alter-Native a Lopott ritmus, A süllyedő falu és a Csempelevél díjazásával zárult, Szirmai Márton dokumentumfilmjét Mariborban is díjazták, a Türelem pedig két elismerést hozott el Varsóból. A Türelem EFA-jelölése mellett a Deltának is drukkolhatunk majd az Európa Filmdíj átadóján. Lesz még Magyar Filmhét is Bukarestben.

Magyar díjak az Alter-Native-on

Vasárnap este ért véget a 16. ALTER-NATIVE nemzetközi rövidfilm szemle Marosvásárhelyen. A Magyar Filmunió értesülései szerint a Maros megyei ifjúsági szervezet, a MADISZ által életre hívott seregszemle nemzetközi zsűrije három magyar alkotást díjazott. A Radio România Cultural díját Szecsanov Martin Lopott ritmus című alkotása kapta meg. A Román Nemzeti Filmintézet (CNC) Szirmai Márton alkotását, A süllyedő falu-t méltatta díjával.

A 16. ALTER-NATIVE filmfesztivál fődíjával Feszt Judit és Somogyváry Gergő Csempelevél című 25 perces, Lisszabonban játszódó dokumentumfilmjét tüntette ki.


Szirmai Márton: A süllyedő falu


A Türelmet Varsóban, A süllyedő falut Mariborban díjazták

Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmje két díjat nyert a varsói Kinoteka-ban megrendezett zsidó filmfesztiválon. A november 9-én véget ért rendezvényen a magyar mozgókép a legjobb rövidfilmet illető Dávid-díjat kapta meg. Erdély Mátyást a Türelem fényképezéséért a legjobb operatőr díjával méltatták Varsóban - tudatta a Magyar Filmunió.

Szirmai Márton többszörös díjnyertes filmjét, A süllyedő falu-t Szlovéniában is díjazták a hétvégén. Az apró magyar falu süllyedését és az örök optimista postás, József történetét bemutató alkotás a Mariborban 5. alkalommal megrendezett DokMa (Documentaries in Maribor) legjobb rövid dokumentumfilm díját nyerte el. 


Nemes Jeles László: Türelem


Európa Filmdíjért a Delta

Szombat este sevillai filmfesztiválon felfedték a 2008-as Európa Filmdíjak jelöltjeinek kilétét.

Az 1800 Európai Filmakadémia-tag szavazatának értelmében 8 kategóriában hozták nyilvánosságra a tekintélyes szakmai elismerés jelöltjeit. A Magyar Filmunió hírei szerint a 2008-as év kiemelkedő filmművészeti alkotásainak listáján van Mundruczó Kornél Delta című filmje. Elsőrangú művészi teljesítményért Ágh Márton látványtervezőt az EFA-tagok a „Prix d’Excellence” Európa Filmdíjra jelölték. Így két magyar filmnek drukkolhatunk: Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmjének EFA-jelölését már korábban nyilvánosságra hozták.

Az 1972-ben született Ágh Márton Magdalena Biedrzycka, a Katyn című Wajda-film díszlettervezőjével, Laurence Briaud, az Un conte de noel című Arnaud Desplechin rendezte francia vígjáték vágójával és Petter Fladeby, a norvég Bent Hamer által rendezett O’Horten című alkotás sound designerével versenyez.
Az Európa Filmdíjakat december 6-án Koppenhágában adják át.


Mundruczó Kornél: Delta


A magyar film hete Bukarestben

A magyar film hetét szervezi meg Bukarestben november 10–15. között a Kulturális és Vallásügyi Minisztérium - adta hírül a Filmtett. A rendezvényen a friss magyarországi és erdélyi magyar filmtermésből válogatnak. Vetítik Gigor Attila A nyomozó, Novák Erik Zuhanórepülés, Till Attila Pánik, Paczolay Béla Kalandorok, Lakatos Róbert Bahrtalo!, Dettre Gábor Tabló című filmjét.

A rendezvényen közönségtalálkozót szerveznek majdnem mindegyik, műsorra tűzött film rendezőjével, producerével, forgatókönyvírójával. A vetítések és beszélgetések helyszíne az Országos Művészeti Központ lesz (Gutenberg Johann utca 19. szám, a Bulandra Színházzal szemben).


Dettre Gábor: Tabló






nka emblema 2012