sex hikaye

Gyorshírek: Delta az Európa Parlamentben, megnyílt az Astra Filmstúdió

Fesztivál körutak

2008. szeptember 16. - filmhu
Gyorshírek: Delta az Európa Parlamentben, megnyílt az Astra Filmstúdió
Hétfőtől vetítik az Európa Parlamentben a Lux-díj döntőjébe került három filmet, amelyek között van Mundruczó Kornél Delta című alkotása is. Mogyoródon megnyílt Magyarország legmagasabb műterme. Tovább utaznak a világban a magyar filmek, a Lassú tükör, A hangya és a tücsök, és a Farkasember Milánóban, a Kalandorok Mlada Boleslavban, az Előttem az élet, a 7év, továbbá a Szemünk fénye Lengyelországban mutatkozik be.

Hétfőtől vetítik az Európai Parlamentben a Lux-díjra jelölt filmeket

Az MTI híradásai szerint hétfőtől – több alkalommal is - vetítik az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában azt a három filmet, amelyek egyike elnyeri majd az EP idei Lux-díját. A hármas döntőbe a nyár elején lezajlott válogatás nyomán bekerült Mundruczó Kornél filmje, a Delta.

Két versenytársa az Obcan Havel(Havel, a polgár) című cseh és a Le silence de Lorna(Lorna hallgatása) című belga-brit-francia-olasz alkotás. Az előbbinek Miroslav Janek és Pavel Koutecky az alkotója, az utóbbi film pedig a Dardenne testvérpár - Jean-Pierre és Luc Dardenne - műve.

A Lux-díj idei győztesének október 22-én adják át a díjat, miután szeptember-októberben az Európai Parlament tagjai megtekintették a filmeket, és szavaztak róluk.

Az Európai Parlament tavaly ítélte oda először a Lux-díjat, amelyért a kiírás szerint olyan alkotások versenghetnek, amelyek az európaiság, illetve a kulturális sokarcúság, az európai értékrend, illetve az "Európa-építéssel" járó viták témáját boncolgatják valamilyen formában. 2007-ben a németországi születésű török rendező, Fatih Akin alkotása, az A másik oldalon (Auf der anderen Seite) című film lett Lux-díjas.

A nyertes film feliratozott változatát elkészítik az unió mind a 23 hivatalos nyelvén, és minden tagországnak legyártanak belőle egy-egy 35 mm-es kópiát.

A díjról bővebb információ itt.


Tóth Orsi és Mundruczó Kornél Cannes-ban


A Lassú tükör Milánóban

A Buharov-fivérek álom és valóság között játszódó kísérleti játékfilmje, a Lassú tükör, valamint Csáki László A hangya és a tücsök és Vécsei Márton, Farkasember című rövidfilmjei indulnak a milánói seregszemlén – adta hírül a Magyar Filmunió

A milánói filmfesztiválon a magyar alkotók személyesen mutatják be filmjeiket, a fesztivál díszvendége a világhírű amerikai rendező Terry Gilliam. A szeptember 12-én kezdődött milánói versenybe mindössze tíz játékfilm kapott meghívást. A rövidfilm díjak sorsáról Milánóban idén a Brit Filmintézet munkatársai alkotta zsűri dönt.


Lassú tökör


Kalandorok a cseheknél

A cseh Mlada Boleslavban szeptember 13-án kezdődött nemzetközi vígjáték fesztiválon indul a Kalandorok. Paczolay Béla első játékfilmje, melyet a nyáron nagy sikerrel mutattak be Kolozsváron, Palicson, Vukováron és Taorimában is, a versenyprogramba kapott meghívást.


Kalandorok


Három magyar alkotás Koszalinban

A Magyar Filmunió értesülései szerint a lengyelországi Koszalinban a hétvégen rendezték meg a „Te és Én” elnevezésű tematikus filmszemlét, melynek célja a fogyatékkal élők integrációjának előmozdítása. A fesztiválon három magyar alkotó munkáját vetítették. Groó Diána Előttem az élet, Nordin Eszter 7 év és Varga Ágota többszörös díjnyertes Szemünk fénye című munkáit tűzték műsorra.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ itt.


Szemünk fénye


Megnyílt az Astra Filmstúdió

Mogyoródon nyílt meg Magyarország legmagasabb műterme, az Astra Filmstúdió. Első ütemben három műterem készült el, amelyek amerikai standard alapján hangszigeteltek, légkondicionálhatóak, és fűthetőek.

A stúdióhoz egyéb szolgáltatások is tartoznak, többek között az Astra KIT elnevezésű építész csapat, Kiss József főépítész vezetésével, továbbá az Astra SFX, Korda Endre technikus vezetésével.

Az Astra csoport minden érdeklődőt szeretettel vár.

A stúdióról bővebb információ itt.






nka emblema 2012