sex hikaye

Gyorshírek: Dusan Hanák a Moveast-en, indul az Alter-Native

Tati a Nyitott Műhelyben

2008. október 9. - filmhu
Gyorshírek: Dusan Hanák a Moveast-en, indul az Alter-Native
A Filmklubszövetség által forgalmazott Fövenyóra november 13-tól látható a mozikban, Dusan Hanák fotóiból nyílik kiállítás a Moveasten, Jacques Tati retrospektív vetítéssorozat indul a Nyitott Műhelyben, november elején indul az idei Alter-Natvie, továbbá Dénes Balázst, a filmhu munkatársát beválasztották a 18. Cottbusi Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi filmklubzsűrijébe. 

A Fövenyórát forgalmazza a Filmklubszövetség

Tolnai Szabolcs Fövenyóra című filmje 2008. november 13-án kerül országosan a mozikba a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége forgalmazásában.

A film cselekményének középpontjában a második világháború forgatagában eltűnt apjának emlékét és saját gyökereit kutató fiatal író, Andreas Sam áll. A múlt labirintusában bolyongva azonban a válaszok helyett csak újabbnál újabb kérdésekkel találja magát szemben.

A Fövenyóra 2008-ban a Magyar Filmszemlén a legjobb operatőrnek (Pohárnok Gergely) járó elismerést vihette haza.


Fövenyóra


Dusan Hanák-kiállítás a Moveasten

Dusan Hanák fotográfiáiból, „Feljegyzések és üzenetek” címmel nyílt kiállítás szerdán délután a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál egyik színhelyén, a Civil Közösségek Házában. A tárlat megnyitóján Juraj Migas szlovák nagykövet mellett beszédet mondott a kurátor, Peter Mihalovic professzor, aki a hetvenéves direktor-fotós pályafutását mutatta be.

Az alkotó a filmezés mellett több mint két évtizede foglalkozik fotózással. A kiállításon az alkotónak huszonnégy munkája tekinthető meg, amelynek darabjai az emberi létezésre, illetve az emberek közötti üzenetekre reflektálnak – jellemezte a tárlat darabjait a kurátor. Képei barátságosak, mint a spanyol kocsmák – tette hozzá a professzor.

Dusan Hanák „kétlaki” munkásságát felidézve Peter Mihalovic elmondta: dokumentumfilmjeit fotográfusi elemek jellemzik, pillanatképein pedig direktori munkássága érződik. Az utóbbi megjegyzést tesztelhette is a közönség: a fesztivál információs programjában szerepel ugyanis a rendező 1980-ban készült Én szeretek, te szeretsz című alkotása, amelyet szerda este héttől vetítettek az Apolló moziban.


A burleszk utóélete - Tati a Nyitott Műhelyben

Ismét egy speciális sorozat élvezői lehetnek a Nyitott Műhely 2008 őszi filmklubjának résztvevői: az Insert csoport szervezésében korábban bemutatott komikus „néma-triász" (Buster Keaton, Charles Chaplin és Harold Lloyd) filmjei után most a szellemi utód és örökös, a halhatatlan Jacques Tati életművét ismerhetik meg az érdeklődők. 

A vetítéssorozatról bővebb információ itt.


Jacques Tati: Playtime


Indul az idei Alter-Native

November 5-9-ig a marosvásárhelyi Kultúrpalotában kerül megrendezésre az idei, 16. ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál.

51 országból 577 rövidfilmet nevezetek a fesztiválra, amelyből a Durst György, Buzogány Klára, Irsai Zsolt, Marcel Tintar és Schneider Tibor alkotta előzsűri 55 filmet válogatott be a versenyprogramba.

A díjért mérkőző alkotásokon kívül 8 magyar nagyjátékfilmet láthatnak az érdeklődők.

A fesztiválról bővebb információ itt.


M. Tóth Géza Ergo című animációja a versenyben


Magyar filmbarát a cottbus-i nemzetközi zsűriben

A Filmklubszövetség magyar jelöltjét, Dénes Balázst beválasztották a 18. Cottbusi Nemzetközi Filmfesztivál (Németország) nemzetközi filmklubzsűrijébe. Dénes Balázs a filmhu munkatársa, rendszeresen jelennek meg filmes írásai.

A cottbusi filmfesztivál nagy presztízsű, s a legnagyobb, kelet-európai filmgyártásra koncentráló mustra, amely november 11-16-a között kerül megrendezésre. A Nemzetközi Szövetség döntése értelmében a háromfős zsűri tagjai: Johanna Kienitz (Németország), Dénes Balázs (Magyarország), Laurence Gogniat (Svájc).






nka emblema 2012