sex hikaye

Gyorshírek: Elhunyt Óvári Lajos, magyar sikerek Tallinban, Bécsben és Madridban

Delta, Csapás, KJFG Nr. 5

2008. december 5. - filmhu
Gyorshírek: Elhunyt Óvári Lajos, magyar sikerek Tallinban, Bécsben és Madridban
A Magyar Filmművészek szövetsége mély fájdalommal tudatta, hogy elhunyt Óvári Lajos gyártásvezető-producer. Mundruczó Kornél Delta című filmjét Tallinban vetítik, a madridi kísérleti filmek hetének fődíját Declan Hannigan Csapás című munkája nyerte, magyar különdíj az Anilogue bécsi díjkiosztóján.

Elhunyt Óvári Lajos

A Filmszövetség mély fájdalommal tudatta, hogy Óvári Lajos, Balázs Béla-díjas gyártásvezető-producer, a Magyar Filmművészek Szövetsége Játékfilmszakosztályának tagja, a 34. Magyar Filmszemle életműdíjasa  2008 november 22-én, életének 78.évében elhunyt.  Búcsúztatása 2008. december 18-án, 3/4 10-kor lesz a  Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában.
 
Táviratcím: Óvári Lajosné 2017 Páty Kossuth Lajos u. 168.

Mundruczó Deltája a Fekete Éjszakák fesztiválon

Mundruczó Kornél Delta című játékfilmjét háromszor is levetítik Tallinnban a 12. Fekete Éjszakák Nemzetközi Filmfesztiválon, amely vasárnapig tart. Mundruczó mozija ezúttal nem a versenyfilmek között, hanem a világ filmművészetének élvonalát képviselő 24 más alkotással együtt a Fórum nevű szekcióban szerepel - mondta el az MTI-nek Dávid Gyula, a Tallinni Magyar Intézet igazgatója. A magyar filmet a nézők eredeti hanggal, angol és észt feliratozással láthatják.

A Delta különben jövőre a három balti államban, Lettországban, Litvániában és Észtországban moziforgalmazásba is kerül, tehát a helyi mozik programján lesz - tette hozzá az igazgató. Megjegyezte még, hogy a magyar intézet évek óta a Fekete Éjszakák Nemzetközi Filmfesztivál szakmai partnere.

Magyar különdíj az Anilogue-on

Tegnap este hirdette ki az Anilogue 2008. Nemzetközi Animációs Fesztivál a nyertes filmeket a bécsi Filmkasino vetítőtermében. A fődíjat az olasz Blu Muto című munkája nyerte, a rendező nagyvárosi tűzfalak hatalmas felületeire festett graffitik sorozatából hozott létre egy korábban ismeretlen animációs technikát. Az orosz Alexei Alexeev Magyarországon készült KJFG Nr 5. című filmje különdíjban részesült, akárcsak a francia Nicolas Pawlowski Repedések, és a német Florian Grolig Fehér című munkája.

A két város összesített közönségszavazata alapján a német Spela Cadez Szerelmi bánat című filmjét ítélte a legjobbnak az Anilogue nézőserege. A fesztivál története során a legnagyobb érdeklődés idén vette körül az Anilogue-ot. Hét teltházas előadás volt, a legnépszerűbbek a Ponyó a tengerparti sziklán, az Idióták és angyalok, a Sita sings the Blues, az Evangelion, a Libanoni keringő és a Versenyprogram voltak.

Madridi fődíj a Csapás-nak

Magyar sikerrel zárult a madridi „Semana de Cine Experimental”, a kísérleti filmek hete. A november 21-28. között idén 18. alkalommal megrendezett nemzetközi seregszemle fődíját Declan Hannigan Csapás című rövidfilmje nyerte el. Az ötperces alkotás a Katapult Filmben készült, producerei Angelusz Iván, Reich Péter és Durst György voltak. A madridi filmversenyre idén több mint 30 kísérleti film kapott meghívást. A magyar rövidfilm „hősének hobbija a néptánc. És egy tévedés miatt súlyos összetűzésbe kerül valakivel, aki nálánál sokkal nagyobb darab…”






nka emblema 2012