sex hikaye

Gyorshírek: Indul a Moziünnep, A Másik bolygó Mannheimben versenyez

Csoma-legendárium a MüPában

2008. szeptember 18. - filmhu
Gyorshírek: Indul a Moziünnep, A Másik bolygó Mannheimben versenyez
Szeptember 25-én indul az ötödik Moziünnep, Moldoványi Ferenc: Another Planet című alkotása meghívást kapott a Mannheim-i fesztivál versenyprogramjába, Szemző Tibor Csoma-legendáriuma "Opéra cinematique" címmel összművészti alkotásként kerül bemutatásra a Művészetek Palotájában, pedagógusoknak és filmklubvezetőnek pedig tanfolyam indul.

Hamarosan indul a Moziünnep

Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Moziünnep, az elmúlt években megszokotthoz képest más időpontban, szeptember 25-28. között várja országosan a mozik a filmek szerelmeseit. A Moziünnep négy napja alatt több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők mintegy 270 vetítővásznon. Idén több premier előtti alkotás és magyar film pereg majd, mint valaha, az ünnepi jegyár pedig most is rendkívül kedvező lesz: maximum 490 forint.

A Moziünnep alatt a nézők bepótolhatják a vízparton töltött idő, vagy az utazás miatt elmulasztott nagy nyári filmeket, idén hat premier indul a rendezvény alatt a mozikban, a művészfilmeket pedig a Moziünneppel egy időben nyíló budapesti Kino moziban nézheti meg a közönség.

Idén először Budapest legnagyobb mozija, az Arena Cinema City is részt vesz a Moziünnepen, és számos kiegészítő programmal és sztár-jegyszedőkkel várja a közönséget: Kamarás Ivánnal szeptember 25-én 16.45-kor,  Cseh Lacival pedig 19 órától találkozhat a közönség.

További részletek a Moziünnep filmjeiről és meglepetéseiről itt találhatóak. 


Mamma mia!


Másik bolygó versenyben a Mannheimi Filmfesztiválon 

Moldoványi Ferenc Another Planet - Másik bolygó című nemzetközi koprodukcióban készült dokumentum-játékfilmje meghívást kapott a november 6.-16. között zajló 57. Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. – közölte a Független Hírügynökség.

A film a 39. Magyar Filmszemlén operatőri díjat nyert, a Diákzsűri pedig a legjobb dokumentumfilmnek járó Zöld Holló díjjal jutalmazta.  Az Another Planet - Másik Bolygó sikerrel mutatkozott be a nemzetközi közönségnek az augusztusban megrendezett Montreali World Film Fesztiválon, Észak-Amerika egyetlen "A"-kategóriás filmes seregszemléjén mutatkozott be. 

Az alkotás ázsiai premierjét Dél Koreában, a Pusan-i Nemzetközi Filmfesztiválon tartják október első hetében. A dél-amerikai közönség pedig az október 17-és 30-a között zajló Sao Paulo-i Filmfesztiválon láthatja először a Másik bolygót.

A film az ősz során Valladolidban, az egyik legfontosabb spanyol film fesztiválon versenyez még, de meghívást kapott Amszterdamba, Koppenhágába, a finnországi Ouluba, és az Egyesült Államokba, a Denveri Starz Nemzetközi Filmfesztiválra is. 

A négy kontinensen forgatott dokumentum-játékfilm alkotói hét gyereksorson keresztül adnak képet a földet átfogó globális válságáról. A nézők bepillanthatnak kongói, kambodzsai, ecuadori gyermekrabszolgák, gyermekprostituáltak és gyerekkatonák hétköznapjaiba. A filmet Máthé Tibor fényképezte, a zenéjét Szemző Tibor szerezte.  




Csoma-legendárium a Művészetek Palotájában

Az „Opéra cinematique" hangi és képi izgalmakkal teli estét ígér. Szemző Tibor legújabb művének cselekménye hatalmas filmvásznon kel életre, amelyen a Kőrösi Csoma Sándor életéről szóló részeket a rajzfilmek mondják el egy erdélyi tónusú, a szöveget élőben mesélő narrátor segítségével, a nagy utazó által bejárt területeket pedig a közelmúltban a helyszínen forgatott képsorok jelenítik meg.

Csoma belső hangját és a róla szóló varázslatos történeteket a vetítéssel teljes összhangban a szerző – énekesekből, hangszeresekből, mesemondóból álló – társulata szólaltatja meg. A beszéd, a szövegben lévő 14 különböző nyelv sajátos dallama járul hozzá a mű zeneiségéhez, a film hangsávja illeszkedik a vetített képekhez.

A Sári László tibetológus szövegkönyvére komponált darabot a nagysikerű wroclawi világpremier után október 24-én mutatják be Magyarországon, a Művészetek Palotájában. A produkció „sztárszólistája” a varázslatos hangú mesemondó, a Nemzet Színésznője, Törőcsik Mari lesz.

Az előadásról további információ itt található.


Az élet vendége - Csoma-legendárium


Moziórák a Mérei Intézetben pedagógusoknak és filmklubvezetőknek

Október 14. és november 25. között, Moziórák címmel öt alkalomból álló közös tanfolyamot indít a Mérei Ferenc Pedagógiai Intézet és a Mozinet Kft. pedagógusok (mozgóképtanárok, magyartanárok, osztályfőnökök, iskolai könyvtárosok, tanítók, kollégiumi nevelők) és filmklubvezetők részére.
E sajátos, „közös filmnézés”- tanfolyamon a résztvevők inspiráló példákon keresztül megtanulhatják, hogyan állítsanak össze magas szakmai színvonalú és reálisan megvalósítható vetítési sorozatot a különböző korú és érdeklődésű nézőik, diákjaik számára.

Az Erdélyi Eszter, Báron György, Muhi Klára, Varró Attila és Kárpáti György által tartott, filmrészletekkel illusztrált előadásokat módszertani ötletbörze, beszélgetés, kreatív feladatok ajánlása és vitája követi.

A résztvevők minden alkalom után írásos segédanyagot kapnak későbbi munkájuk ösztönzésére.

Továnni információ, és jelentkezés a tanfolyamra Kozák Zsuzsannánál a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. oldalon, vagy a 338-2156/112 telefonszámon.






nka emblema 2012