sex hikaye

Gyorshírek: Iszka a Variety-ben, magyar animáció a Cartoon Brew-on

Itt vannak az Árvai Jolán-díj jelöltjei

2008. december 15. - filmhu
Gyorshírek: Iszka a Variety-ben, magyar animáció a Cartoon Brew-on
A Variety-ben az Iszka utazása főszereplője, Varga Mária, megjelent a Metropolis musicalekkel foglalkozó száma, itt van az Árvai Jolán-díj öt jelöltje, magyar animáció a Cartoon Brew-on.

Varga Máriát méltatja a Variety

A nemzetközi filmipar és a showbusiness elsőszámú forrásaként számon tartott
Variety című szakfolyóirat megkezdte az Oscar versenybe nevezett filmeknek
szentelt cikksorozatát. A hetilap legutóbbi számában a külföldi filmek versenyébe
nevezett mozgóképekről készült összeállítás – tudatta a Magyar Filmunió

A Variety szerkesztősége a nem amerikai produkcióban készült 67 benevezett
mozifilm közül kiemelt tízet, melyekben ígéretes színész tehetségek tűnnek fel.
Bollók Csaba Iszka utazása című filmjének címszereplőjére, Varga Máriára is a „felemelkedő csillagok” között tekint a neves szaklap.

A teljes cikk itt olvasható.


Varga Mária az Iszka utazásában


Megjelent a Metropolis idei harmadik száma

A Metropolis népszerű filmműfajokat bemutató sorozatában ezúttal a musical kerül sorra. A hangosfilm-technika lehetővé válásával szinte egy időben kezdte meg felemelkedését e műfaj, amely a – nagyjából ugyanakkor – beköszöntő gazdasági világválságot követő általános depresszió idején próbálta elvonni a mozilátogatók tömegeinek a figyelmét a hétköznapok nehézségeiről.

E jellegzetesen amerikai műfaj a nehéz időkben igen szigorú és rendkívül konzervatív erkölcsök megtestesítését és mitikus megerősítését tekintette a feladatának.

A társadalmi-kulturális változások következtében az 1950-es évek végétől a musical műfaja elveszítette – és soha nem is nyerte vissza – a virágkorára jellemző fontosságát és produktivitását, azonban örökre megmaradt olyan filmtörténeti hivatkozási pontnak, melyhez minden korszak sajátos viszonyt alakít ki saját (zenés) filmtermésén keresztül.

A mostani összeállításban elsősorban ezzel a régen letűnt, de bizonyos műfaji karakterjegyeit tekintve nyomokban ma is továbbélő filmtörténeti formációval, a klasszikus amerikai musicallel foglalkoznak. A Metropolistól megszokott módon, elsősorban a műfajjal kapcsolatos elméleti megfontolásokat tartalmazó szövegek közül válogattunk össze fontos és megvilágító erejű darabokat.




Megvannak a 2009-es Árvai Jolán-díj jelöltjei

A szakmai hagyományoknak megfelelően idén is a Filmes Karácsonyon hozták nyilvánosságra az Árvai Jolán-díj várományosainak névsorát. A felterjesztési időszak során beérkezett ajánlások alapján a kuratórium öt jelöltet választott, akik az ünnepélyes keretek között megtartott szakmai rendezvényen nominációs oklevelet kaptak. Az Árvai Jolán-díjat a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya fogja odaítélni az öt jelölt egyikének a jövő év elején.

A 2009-es Árvai Jolán-díj várományosa Einhorn Zsuzsa berendező eddigi, 34 éves pályafutása során számos magyar filmrendező pl. Bacsó Péter, Sándor Pál, Molnár György, Hajdu Szabolcs, Gárdos Péter, Novák Erik, Timár Péter, Pacskovszky József munkáját segítette, értékes szakmai közreműködése olyan filmek sikeréhez járult hozzá, mint a De kik azok a Lumnitzer nővérek? (rendező: Bacsó Péter), vagy a Porcelánbaba (rendező: Gárdos Péter).

Szirmai Árpád fővilágosítót, a VisionTeam kamera-és lámpakölcsönző tulajdonosát - számos magyar operatőr segítőtársát a HSC, a Magyar Operatőrök Társasága terjesztette fel a rangos díjra. Szirmai többek között a Miniszter félre lép, az Üvegtigris, a Szőke kóla és a Lora című filmekben dolgozott fővilágosítóként.

A jelöltek között van Törös Judit smink- és maszkmester, aki eddigi munkájával olyan rendezők filmjeinek sikeréhez járult hozzá, mint Makk Károly, Sándor Pál, Jancsó Miklós, Fehér György, Gothár Péter, Gárdos Péter vagy Illés György, Koltai Lajos, Jancsó Nyika, Ragályi Elemér, Szabó Gábor és Gulyás Buda.

A legtöbb ajánlást idén Vécsy Veronika kapta, a gyártásvezetőt a díjra az MFSZ Animációs Szakosztályának teljes vezetősége terjesztette fel. Vécsy többek között a Vízipók-csodapók, a Magyar népmesék, a Tinti kalandjai és a Leo és Fred gyártásvezetőjéként írta be magát az animációs film történetébe, továbbá esélyes a díjra Zih Zsolt fotográfus is, akinek színvonalas munkái ismertek, beszámoló anyagai az elmúlt harminc év során a legfontosabb újságok hasábjain jelentek meg. Fotósként folyamatosan dokumentálja az MTV történetét, az Üzemi Tanács tagjaként pedig dolgozik a közszolgálati televíziósok érdekeiért.


Magyar animációs film a Cartoon Brew-on

Amerika egyik legnépszerűbb blog szájtjára került fel Patrovits Tamás 9 ok amiért ne közlekedj busszal című alkotása. Értesüléseink szerint ez az első magyar film, amely ezen az internetes oldalon szerepel.

A film itt tekinthető meg.






nka emblema 2012