sex hikaye

Gyorshírek: Iszka az Oscarért, Grabowsky Frankfurtba utazik

természetfilmes és indiai filmnapok

2008. szeptember 5. - filmhu
Gyorshírek: Iszka az Oscarért, Grabowsky Frankfurtba utazik
Magyarországról az Iszka utazását nevezik az Amerikai Filmakadémia díjára, a frankfurti fesztiválon pedig Ternovszky Béla világsikerének második része, a Macskafogó 2. mérettetik meg. Filmnapokban is bővelkednek a következő hetek: az Örökmozgóban indiai filmeket, az Urániában pedig  természetfilmeket láthatunk.

Az Iszka utazása a hivatalos magyar nevezés az Oscar-ra

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2008. szeptember 5-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2009. évi „legjobb idegen nyelvű film” kategóriában Bollók Csaba Iszka utazása című játékfilmje képviseli.
 
Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozi bemutatója 2007. október 1 – 2008. szeptember 30. között volt. A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Stőhr Lóránt (filmkritikus), a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Márk Iván (operatőr), a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András (filmrendező), a Független Magyar Producerek Szövetségét Váradi Gábor és a Magyar Producerek Szövetségét Temple Réka képviselte.

Az Iszka utazásá-t a 2007-es nemzetközi premier óta, melyre a Berlinalén került sor, több mint félszáz nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába. Az észak-amerikai seregszemléket illetően nagy sikerrel mutatták be Chicagóban, Clevelandban, Seattle-ben, Palm Springsben, Torontóban és Vancouverben. A film alkotóit rangos díjakkal tüntették ki európai, ázsiai és amerikai filmfesztiválokon az elmúlt hónapokban.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre.

A jelöltek listáját 2009. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 22-én 81. alkalommal kerül sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.

Bővebb információ az Iszka utazás nemzetközi sikereiről itt.


Bollók Csaba: Iszka utazása


Indiai filmfesztivál az Örökmozgóban

Hét indiai mozgóképet, köztük kosztümös filmet, bűnügyi vígjátékot, musicalt, szerelmi komédiát és politikai színezetű szerelmi drámát láthat a közönség jövő szerdától a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.

A szeptember 14-ig tartó, a Magyar Nemzeti Filmarchívum által szervezett indiai filmfesztivált Mani RatnamSzívből, igazán című 1998-as szerelmi drámája nyitja meg. A történetben az All India rádió riportere egy lány miatt a kasmíri terroristák akciójának közepébe csöppen, akik India függetlenségének 50. évfordulóján akarnak robbantani.

Szeptember 11-én Sanjay Leela Bhansali két fiatal szerelmi megpróbáltatásait feldolgozó Devdas című filmjét (2002) tűzik műsorra, míg másnap Rajkumar Hirani Don Bombay című 2003-as alkotását vetítik.

Szeptember 13-án két filmet láthatnak az érdeklődők: Richard Attenborough az indiaiak és más színes bőrűek jogaiért küzdő fiatal ügyvéd, Gandhi életét bemutató 1982-es alkotását, majd Aziz MirzaSe veled, se nélküled című 2003-ban készült szerelmi komédiáját, mely két különböző világból érkezett ember házasságának cívódásokkal tarkított hétköznapjait villantja fel.

A szeptember 14-i programban Sanjay Leela Bhansali 1999-ben készült, táncbetétekben gazdag, meseszerű szerelmi története, a Már másé a szívem, valamint Subhash Ghai a szerelem erejéről szóló tipikus zenés-táncos bollywoodi rendezése, a Taal (1999) szerepel.


Sanjay Leela Bhansali: Devdas


Nick Grabowski Frankfurtban

Németország patinás nemzetközi filmfesztiválja, a frankfurti LUCAS versenyprogramjában indul Ternovszky Béla rajzfilmje, a Macskafogó 2.

Szeptember 7-én kezdődik a frankfurti LUCAS, mely Németország elsőként alapított gyerek- és ifjúsági filmekre szakosodott nemzetközi filmfesztiválja. A rangos seregszemle 1994 óta most hívott meg először mozgóképet Magyarországról: a Macskafogó 2 a versenyprogramban indul. Ternovszky Béla világsikerének második része, A sátán mácskája kilenc vetélytárssal kel versenyre a Német Filmintézet által szervezett frankfurti fesztivál díjaiért.

A napokban Angliában és Szerbiában is láthatók magyar animációk. A 27 ország részvételével megrendezett londoni animációs filmfesztiválon (szeptember 2-7.) Alexei Alexeev, Ducki Tomek és Gaál Fruzsina munkái versenyeznek, a szerbiai Cacak városában az előbbieken kívül Cakó Ferenc, Tóth Pál, M. Tóth Géza és Sándor József egy-egy munkáját is műsorra tűzi az Animanima nemzetközi filmfesztivál, melyet szeptember 10-13. között rendeznek meg.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.


Ternovszky Béla: Macskafogó 2., A sátán macskája


Természetfilmes nap az Urániában

Az Állati szerelmek c. francia természetfilm közelgő premierje kapcsán az Uránia Filmszínház szeptember 8-án természetfilmes napot tart. A programban olyan közkedvelt és nagysikerű alkotások találhatók, mint a film készítőinek két korábbi munkája, a Vándormadarak és a Kék mélység.

A két év alatt, 16 országban forgatott, 80 órányi anyagból összeállított Állati szerelmek szeptember 11-től látható a hazai mozikban. A film egy csodálatos utazás Földünk rejtett szegleteibe, melynek során soha nem látott felvételeken keresztül tárul fel előttünk az állatvilág szerelmi élete az udvarlástól egészen a gyermekáldásig.

A program és bővebb információ itt.


Jacques Perrin: Vándormadarak
nka emblema 2012