sex hikaye

Gyorshírek: Jön a Moziünnep, osztrák elismerés az Iszkának

Filmrajongók hónapja közeleg

2008. szeptember 1. - filmhu
Gyorshírek: Jön a Moziünnep, osztrák elismerés az Iszkának
A lelkes mozilátogatók most nem csak mozi-maratonon vehetnek részt szeptember 25. és 28. között a Moziünnepen, de szavazhatnak is kedvenc európai filmjükre a People’s Choice Award elnevezésű program keretein belül. Újabb elismerésben részesült Bollok Csaba Iszka utazása című alkotása, John Lennon kamaszéveiről film készül, Erdélyi Tímea pedig színházi elfoglaltságai miatt mégsem tud szerepet vállalni a Rózsaszín sajt című játékfilmben.

Szeptember végén lesz a Moziünnep

Idén is lesz Moziünnep, bár az elmúlt években megszokotthoz képest más időpontban, szeptember 25. és 28. között várja az ország összes mozija a filmek szerelmeseit. A Moziünnep négy napja alatt több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők az ország összes mozijában, mintegy 330 vetítővásznon. Minden eddiginél több, összesen 18 film érkezik meg premier előtt a seregszemlére.

Műsorra tűzik egyebek mellett Koltai Lajos Este című alkotását, Sas Tamás 9 és 1/2 randi című romantikus vígjátékát, Christopher Nolan akciófilmjét, a Sötét Lovagot, Guillermo del Toro Hellboy II - Az Aranyhadsereg című rendezését, Phyllida Lloyd Mamma Mia! című zenés vígjátékát, valamint Steven Spielberg új Indiana Jones moziját, de kikapcsolódást nyújthat a Harmadik Shrek és a Harry Potter és a Főnix rendje is. (MTI)


Koltai Lajos: Este


Hétfőtől szavazhatnak a mozirajongók kedvenc európai filmjükre

Az Európai Filmakadémia hétfőn nyitotta meg az idei People's Choice Award elnevezésű közönségszavazást, melynek keretében a kontinens filmrajongói voksolhatnak kedvenc európai filmjükre. A közönség a www.peopleschoiceaward.org portálon október 31-ig szavazhat.

A jelölt filmek között van több Magyarországon még be nem mutatott alkotás, úgy mint Peter Flinth rendezése, az Arn – Tempelriddaren, Nic Balthazar filmje, a Ben X, Dany Boon Bienvenue chez les ch,tis című mozgóképe, Dennis Gansel munkája, a Die Welle, Juan Antonio Bayona El orfanato című műve, Til Schweiger filmje, a Keinohrhasen, valamint Jaume Balagueró és Paco Plaza közös produkciója, a Rec.

A közönségdíjat december 6-án Koppenhágában, az Európai Filmdíj átadási ünnepségén osztják ki. A korábbi nyertesek között megtalálható Pedro Almodóvar Volver, Roberto Benigni Az élet szép, Jean-Pierre Jeunet Amélie csodálatos élete. (MTI)


Jean-Pierre Jeunet: Amelie csodálatos élete


Film készül John Lennon életéből

Sam Taylor-Wood, akit eddig leginkább fotográfiáiról, és rövidfilmjeiről ismerhettünk (2008-ban Love you more című kisjátékfilmjét beválogatták a Cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába), első nagyjátékfilmjét tervezi Nowhere boy címmel, amelyben John Lennon kamaszéveit szeretné feldolgozni.

Az angol alkotás producerei Robert Bernstein és Douglas Rae lesznek, a forgatóköny megírására pedig Matt Greenhalgh-t kérték fel, akinek nevéhez többek között a Joy Division forntemberéről, Ian Curtis-ről szóló film, a Control is fűződik. (Variety)


Osztrák elismerés Bollók Csabának

Elismerő oklevéllel tüntették ki Bollók Csaba Iszka utazása című filmjét szombat este Freistadtban. Augusztus utolsó napjaiban rendezték meg 21. alkalommal a freistadti „Heimatfilm” fesztivált. „A rideg valósággal ütköztető bátorságáért”, valamint a főszereplő Varga Mária előadói teljesítményért Bollók Csaba Iszka utazása című filmjét elismerő oklevéllel tüntette ki szombat este a felső-ausztriai filmfesztivál. Az elismerést Csere Ágnes, a film producere személyesen vette át Freistadtban.  A többszörös díjnyertes Iszka utazása című magyar filmet legközelebb Koppenhágában és Lyonban láthatja a nemzetközi közönség. A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon. (Filmunió)


Bollók Csaba: Iszka utazása


Mégsem kapott filmszerepet Erdélyi Tímea

Az Index értesülései szerint a Rózsaszín sajt című film második legfontosabb női szerepét szánták Erdélyi Tímeának, de a terv a forgatás előtt pár héttel meghiúsult. A huszonnégy éves színésznő idén a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött le, a szeptember elejére tervezett forgatást viszont végül nem sikerült a színházzal összeegyeztetni.

A Rózsaszín sajt az Egy szavazat című kisfilm társrendezőjének, Tóth Barbabásnak az első nagyjátékfilmje, ami 50 millió forintból készül. Erdélyi Tímea hat évvel a Barátok Közttel való szakítás után idén végzett a Színművészeti Egyetemen. 2008-ban már játszott Spáh Dávid Ebéd című kisfilmjében és a 9 és 1/2 randiban is kapott egy kisebb szerepet. (Cinematrix/Index)






nka emblema 2012