sex hikaye

Győzött a háborús szatíra

Guy X a M*A*S*H* nyomában

2005. június 21. - filmhu
Győzött a háborús szatíra
Saul Metzstein Guy X című filmje nyerte az 50. Taorminai Filmfesztivál legjobb alkotásának járó díjat – olvasható a Cineuropán. Ugyanakkor a Guy X hőse kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést is. A díjnyertes alkotás a brit rendező második munkája, amely A huszonkettes csapdája és a M*A*S*H* háborúellenességét megidéző film.

Az Guy X John Griesener No One Thinks of Greenland című novelláján alapszik. A történet szerint 1979-ben vagyunk Qangattarsa nevű szigorúan titkos grönlandi katonai bázison. A vietnámi háború négy éve véget ért, Ronald Reagan bejelentette, indul az amerikai elnökválasztáson, amelyen George Bush-sal a „Békért tett erőfeszítés” jelszavával kampányol. Az amerikai hadsereg hatalmas anyagi támogatással akcióba lendül, a Szovjetunió pedig közel kerül a hidegháború elvesztéséhez.

Eközben a fagyos semmi közepén, a hatalmas Északi-sarki hómezőkön szolgálatot teljesítő Rudy Spurance elvész, de senki sem jön, hogy megkeresse. A hadsereg nem hibázott! Amikor Spurance meglátogat egy katonai kórházat, amely a hatóságok szerint nem is létezik, megérti, mit jelent egy „kis hivatalos tévedés”.

A filmben a főszereplő Rudyt alakító Jason Biggs nyerte a legjobb férfi színésznek járó elismerést is. Az alkotás jelentős nemzetközi összefogással készült, többek közt angol, kanadai és izlandi pénzből.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Lucrezia Lante nyerte, a Gli occhi dell’altróban nyújtott játékával, a Nordkraft színészei pedig közösen érdemelték ki a legjobb mellékszereplőknek szóló elismerést. Az előbbi film Gianpaolo Tescari alkotása, utóbbi pedig a dán Ole Christian Madsené. A legjobb operatőr Christophe Beaucarne lett a Bye Bye Blackbirddel, amely a francia Robinson Savary első munkája.

A zsűri rövidfilm kategóriában díjazta Melina Sydney Paulát az Agricultural Reportért, és kiemelte Maryline Canto és Antoine Chappey Poulet-Poulet-ben hozott alakítását. A fesztivál közönségdíját az említett Bye Bye Blackbird nyerte, amely korábban Fiprescit is nyert.






nka emblema 2012